We voeren oorlog

Heb je ‘Brieven uit de hel’ van C.S. Lewis wel eens gelezen? Nee? Ik zou het zeker doen. Het is een van mijn favorieten.

In een verhaal laat C.S. Lewis zijn licht schijnen over een duistere geestelijke strijd die ieder van ons elke dag meemaakt. Hij vertelt over Schroeflik en zijn neefje Galsem, die een verleider is. Schroeflik schrijft 31 brieven aan Galsem en zo coacht hij hem om mensen op heel veel verschillende manieren te verleiden en om mensen ervan te weerhouden om christen te worden.

Ook al willen we het ontkennen en ook al willen we het er niet over hebben… we zijn verwikkeld in een strijd. Elke dag. En ‘Brieven uit de hel’ laat dat aan je zien. Het boek geeft ons een inkijkje in de onzichtbare strijd die om ons heen woedt.

  • Goed tegenover kwaad
  • Vrijheid tegenover angst
  • God Waarheid tegenover Satans Leugens

Deze strijd is er al vanaf het begin van de tijden en hij gaat door tot op de dag van vandaag, maar verlies de moed niet, lieverd! Op de dagen dat het lijkt alsof je verdrinkt in golven van angst, onthoud dan dat Jezus aan het kruis stief en dat Zijn dood jou verzekert van de overwinning op je vijand! Door Jezus ben je geen slachtoffer maar overwinnaar!

In 1 Petrus 5 lees je dat Petrus je opdraagt om alert te zijn. Alert in de strijd. Niet bang voor de strijd, maar bewust van de strijd. De duivel wordt in hoofdstuk 5 beschreven als een brullende leeuw die rondsluipt, op zoek naar alles wat hij kan verslinden. Deze beschrijving staat er niet om ons bang te maken, maar zodat we ons leven alert en met zelfbeheersing zullen leiden.

Het herkennen van de geestelijke strijd is de eerste stap naar overwinning.

Je volgende stap is door gebed en door Gods woord.

In Mattheüs 4 lezen we hoe Satan Jezus aanvalt door hem te verleiden. We leren een krachtige les uit deze epische strijd vanuit een vogelperspectief, als we Jezus zien terugslaan. Satan komt met de ene verleiding na de andere en toch vecht Jezus steeds terug met de Waarheid – met Gods Woord. En dat is precies wat wij ook moeten doen.

Zijn we soms vergeten hoe krachtig Gods Woord is? Door gebed en door Gods woord kunnen we de strijd winnen als we onze aandacht opnieuw richten op de Waarheid, op het Woord en op Jezus. Jezus stierf niet aan het kruis zodat we in angst zouden leven… maar in vrijheid!

Hij heeft ons middelen gegeven om onze strijd te strijden door de kracht van de Heilige Geest en door Zijn LEVENDE Woord! Maar we moeten beseffen dat we in een strijd verwikkeld zijn, zodat we de aanvallen kunnen afweren. Er is een balans tussen je bewust zijn van Satans aanvallen in je leven en toch kiezen om niet bang te zijn, omdat we weten: groter is Hij die in mij is, dan die in de wereld is (1 Johannes 4:4)! Meid, je bent niet alleen in deze strijd… geen moment! God is altijd bij je!

En onthoud dat Satan en God geen gelijken zijn. Satan is beperkt terwijl God onbeperkt is.

Dus de volgende keer dat je in een strijd verwikkeld bent, kun je dit doen:

  1. Wees eerlijk en geef toe dat je in een strijd bent verwikkeld – noem het beestje bij de naam. Door te benoemen wat het is, ontneem je het kracht.
  2. Bid en vraag God om hulp. Wees eerlijk in je gebed. God staat klaar om je te helpen en Hij verlangt daarnaar!
  3. Lees Gods woord om kracht, inzicht en wijsheid op te doen. God spreekt tot ons door Zijn Woord. Lees en onthoud zijn beloften.
  4. Prijs en aanbid Hem in de stormen van je leven. Jouw omstandigheden veranderen misschien niet, maar jouw focus wel. Onze God is groter dan de storm.

“In de wereld zult u verdrukking hebben, maar heb goede moed: Ik heb de wereld overwonnen.” Johannes 16:33

Meid, vergeet nooit dat we een Verrezen Koning dienen die onze strijd voor ons heeft gestreden en die de overwinnaar is. Hij heeft de hele wereld overwonnen!!!

Laten we praten: Heb je gezien hoe God aan het werk is in je leven om je de overwinning te laten behalen in een bepaalde strijd?

Love God Greatly!

Gerelateerde bijbelstudies

Ontvang meldingen van nieuwe blogs

Meest recente