Strategisch terugtrekken

Vorige week was de LoveGodGreatly Intensive. Een tweejaarlijkse conferentie waarbij LGG teams van over de hele wereld bij elkaar komen voor training, bemoediging en het uitwisselen van ervaringen en getuigenissen. Het was letterlijk intensief maar zo goed om met elkaar en bij elkaar in Gods aanwezigheid te zijn en bekrachtigd te worden in onze bediening.

Één van de trainingen ging over ‘self-care in ministry’. Voor jezelf zorgen wanneer je in Gods Koninkrijk aan het werk bent. Dat klink goed toch?! Een prachtig mooi streven waar velen van ons naar verlangen.

Maar… zo vaak vergeten wij dat. Of we doen het niet omdat we ons er schuldig over voelen. Vaak hebben we het ook te druk en weten we eigenlijk niet waar we de tijd vandaan moeten halen. Het lijkt wel dat in deze huidige maatschappij waarin er van alles van ons verwacht wordt, we het druk moeten hebben. Dat we moeten presteren, dat we moeten kunnen vertellen dat we ‘iets’ aan het doen zijn. De druk op het ‘moeten’ ligt hoog.

 

Over de christenvrouw is er ooit ergens het beeld ontstaan dat we alles altijd perfect moeten kunnen doen. We werken, we doen het huishouden, we zorgen voor de kinderen, we hebben een vrijwilligerstaak en houden de financiën bij. En dat alles moet het hele jaar als een goed geoliede machine draaien. In spreuken 31 lezen we hoe een ‘goede vrouw’ moet zijn. Misschien bekruipt jou ook, net als mij, dat ongemakkelijke gevoel dat je dit toch nooit zo zal bereiken. Persoonlijk vind ik vers 30 van dit hoofdstuk een bemoediging. Ik leer hier uit dat het niet om de uiterlijkheden draait, maar om het feit dat je ontzag hebt voor God.

Ontzag hebben voor God ontstaat wanneer je God leert kennen. Wanneer je weet wie Hij is en wat Zijn karakter is. Wanneer je weet wie Hij voor jou wil zijn. Wat Hij voor jou wil betekenen en hoe Hij jou wil helpen.

Om God te leren kennen is het nodig om Zijn woord te bestuderen en in Zijn aanwezigheid te zijn. Dit kost tijd, kostbare tijd. Kostbaar omdat we vaak denken dat we die tijd niet hebben.

Tegelijk kostbaar in de diepere zin van het woord. Omdat het een investering is in onszelf die uiterst waardevol is, vanuit geestelijke zin bekeken dan.

 

De spreekster van deze training noemde de term ‘strategic withdrawal’. Strategisch terugtrekken. En dat is precies wat er nodig is om ons staande te houden in onze bediening.

Als christenvrouwen in een bediening bevinden we ons midden in de geestelijke strijd. Om in die strijd te kunnen volharden is het belangrijk om je soms strategisch terug te trekken. Terugtrekken is dan onderdeel van je strategie om te kunnen blijven strijden en te kunnen verslaan!

Als we als strijders uitgeput raken kunnen we in de strijd niet meer van betekenis zijn.

Net als een brandweerman die tijdens het blussen regelmatig even een stap terug moet doen om zijn longen van verse zuurstof te voorzien, zo moeten ook wij regelmatig even een stap terug doen. Ons even uit de strijd terug trekken om ons van nieuwe kracht en energie te laten voorzien.

 

Ik vond dat zo mooi en zo bemoedigend! Het werk wat je doet, jouw taak en de mijne is belangrijk in het Koninkrijk van God. Het is belangrijk om dat serieus te nemen en daar serieus mee om te gaan. Zet jezelf en jouw taak niet weg als onbelangrijk. Richt jezelf niet op wat de maatschappij van je verwacht of verlangt. Maar richt je op God. Geloof in Zijn woord en zie Zijn manier van kijken naar jou. Jij bent het waard en jij bent van betekenis in Zijn Koninkrijk.

Je hebt de verantwoordelijkheid om goed voor jezelf te zorgen. Hoe je dat doet is voor iedereen anders. Denk niet dat je altijd maar alles aan moet kunnen. Dat wanneer je in Gods koninkrijk bezig bent, je ook altijd op alles ja moet zeggen en altijd overal van betekenis moet zijn. Dat kan je menselijk gezien niet.

Het is echt oké om je terug te trekken en uit te rusten en nieuwe energie op te doen! Rust maar uit bij God. Laad jezelf op in Zijn aanwezigheid. Hij zal je alles geven wat je nodig hebt. Hij zorgt voor jou! Hij is jouw bron en Hij zegent jou met nieuwe energie. Zodat je vanuit Zijn kracht het strijdveld weer op kan gaan om de vijand te verslaan.

Wij strijden vanuit God! Wij strijden vanuit de overwinning!

Gerelateerde bijbelstudies

Ontvang meldingen van nieuwe blogs

Meest recente