Goede en Volmaakte Geschenken

Vanaf het moment dat de wekker gaat is ons huis een wervelwind van chaos, totdat het tijd is om naar bed te gaan. Met vijf jonge kinderen is er altijd een maaltijd te bereiden, een boek voor te lezen, troep om op te ruimen, boodschappen te doen, kinderen te corrigeren of een ruzie om op te lossen. Jarenlang droomde ik van een man en kinderen en elf jaar later zijn we volledig ondergedompeld in ouderschap en opvoeding. Het lijkt alsof er non-stop om ons heen gefeest wordt!

Toch zijn deze kleintjes een van de grootste geschenken die God mij ooit heeft gegeven. Zoals de cadeautjes die mijn zoon op zijn verjaardag uitpakt, brengen de kinderen mij enorm veel vreugde. Van hun eerste stapje en hun eerste ‘Ik hou van jou’, tot het moment dat ze leren begrijpen hoe wonderlijk uniek God hen heeft geschapen en het moment dat je mag zien hoe ze anderen dienen en goede keuzes maken in hun vriendschappen, kinderen zijn een geschenk van de Heer. En geschenken zijn hele goede dingen.

In Psalm 16 worden we eraan herinnerd dat God de Gever is van goede gaven: “Gij zijt mijn Here, ik heb geen goed buiten u. (NBG ’51)” Jakobus herhaalt deze waarheid nog een keer in zijn brief uit het Nieuwe Testament, waarin hij schrijft: “Elke goede gave en elk volmaakt geschenk is van boven en daalt neer van de Vader der lichten” (Jakobus 1:17).

Waarschijnlijk heb je de Bijbel niet nodig om te weten dat geschenken goed zijn. Wie wil er nou niet een geschenk ontvangen? Heb jij wel eens een geschenk ontvangen, maar ben je vergeten van wie je het hebt gekregen? Bijvoorbeeld als mijn zoon alle cadeautjes van zijn vriendjes zou openmaken, maar zou vergeten dat ze op zijn feestje waren. Of wanneer alle mensen ineens zouden verdwijnen als hij de cadeaus zou openmaken en hij in zijn eentje met alle mooie spulletjes zou spelen.

Weet je, de geschenken die wij elkaar geven zijn niet bedoeld om ons volmaakte vreugde te brengen. Ze zijn vluchtig en worden gegeven om een tijdje van te genieten. Maar deze geschenken kunnen nooit onze ultieme bron van vreugde zijn!

Waar kunnen wij dan diepe en blijvende vreugde vinden?

“[…] overvloed van blijdschap is bij Uw aangezicht, lieflijkheden zijn in Uw rechterhand, voor altijd.” –Psalm 16:11

In Gods aanwezigheid alleen is volheid van vreugde! Theologisch gezien zijn mijn hoofd en zelfs mijn hart het daar wel mee eens, maar als ik eerlijk ben is dit voor mij, als moeder met jonge kinderen thuis, moeilijker geworden om te zien. De praktische dingen van het leven met vijf kinderen lijken mij soms te overweldigen, terwijl ik van de ene taak naar de andere vlieg, ervoor probeer te zorgen dat iedereen krijgt wat ze nodig hebben en ikzelf slechts oppervlakkige momenten van vreugde ervaar.

Toch fluistert God mij in, “Geef het op en weet dat Ik God ben.” (Psalm 46:11)

Ik moet mijzelf eraan herinneren dat ik meer ben dan ‘mama’, ik ben ook een kind. Ik heb wanhopig behoefte aan een plek waar ik van mijn Vader kan ontvangen.

Welke ruis in jouw leven maakt dat je God niet kan horen? Is er een moment geweest waarop jij de oppervlakkige vreugde van een aards geschenk de plaats hebt laten innemen van de diepe vreugde die alleen de Gever jou kan bieden?

Zoek jij deze week samen met mij naar die stille plek waar God kan geven?

In deze fase van mijn leven moet ik helemaal opnieuw leren hoe ik simpelweg in Gods aanwezigheid kan zijn en van Hem kan horen. Die stille, kleine stem. De stem die ik in de chaos gewoon niet kan horen. De stem die mij het pad ten leven bekend maakt, die Ene die mij raad geeft en mij onderwijst.

Als dit de laatste tijd ook voor jou moeilijk is geweest, bid ik dat jij ook zult ontdekken wat het betekent om in Gods aanwezigheid in te gaan. Het is immers in Zijn aanwezigheid allen dat wij diepe en blijvende vreugde kunnen vinden.

 

 

Week 5 Uitdaging:

Sta deze week eens stil bij Jakobus 1:2-4. Waarom is het zo belangrijk om vreugde te vinden in beproevingen? Zijn beproevingen altijd bedoeld om je geloof op de proef te stellen? Waarom hebben wij volharding nodig op onze geloofsweg?