‘Eeuwig verbond’ introductie

In het hele Oude Testament zien we dat God verbonden sluit met Zijn volk. Hij sloot een verbond met Noach en beloofde hem dat Hij de aarde nooit zou vernietigen. Hij sloot een verbond met Abraham en beloofde hem nakomelingen, land en een toekomstige Messias die de wereld van zonde zou verlossen. Hij sloot een verbond met het volk Israël en vestigde het als Zijn gekozen volk en gaf het Zijn wet. Hij sloot een verbond met David en beloofde hem een koninkrijk dat eeuwig zou zijn. God beloofde prachtige dingen aan Zijn volk en toch keerde het Hem de rug toe. Daarom beloofde God een nieuw verbond aan Zijn volk.

Een verbond is meer dan een belofte. Het is een plechtige eed tussen twee partijen. In het oude Midden-Oosten was het de gewoonte dat de mensen die de eed aflegden tussen de stukken van geofferde dieren door liepen. Dit gebruik was een symbolische herinnering aan wat er zou gebeuren met iemand die zich niet aan de voorwaarden het verbond zou houden.

Toen God een verbond sloot met Abraham in Genesis 15, was Hij de enige die tussen de dieren die Abraham had geofferd door ging. God was degene die de verantwoordelijkheid voor het vervullen van het verbond met Abraham op zich nam. Dat doet Hij ook voor ons.

In Christus leven we onder een nieuw verbond. Christus nam onze zonde op zich en droeg de straf die wij verdiend hadden. We mogen deel hebben aan een onvoorwaardelijk verbond met God, door het offer van Christus. Onze enige verantwoordelijkheid is geloven.

Christus is de vervulling van al Gods beloftes. Zijn geboorte was het begin van een nieuw tijdperk en zorgde voor een nieuwe relatie met God. We worden niet langer gebonden door regels en wetten van het oude systeem; nu is er vrijheid in Christus!

Jezus is de bedenker en de volbrenger van het nieuwe eeuwige verbond. In Hem komen we niets tekort. Door Zijn komst zijn al Gods beloftes aan zijn volk vervuld in Christus. We hebben het voorrecht om aan deze kant van de geschiedenis te leven: we hoeven niet te wachten op onze redding. Wij wachten met grote verwachting op de dag dat onze Messias terugkomt!


Advent is de ideale tijd om samen Gods Woord te openen en toe te leven naar Kerst. Heb jij je telefoon al gepakt om je vriendinnen, zussen of kring uit te nodigen mee te doen met deze studie? Doe dat vandaag nog, maandag gaan we beginnen! Je kan onze studiegids downloaden via de website of volgen via YouVersion, Facebook en Instagram. Lees je elke ook onze blogs mee voor meer verdieping?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Gerelateerde bijbelstudies

Ontvang meldingen van nieuwe blogs

Meest recente