De belofte van nakomelingen

Abraham is voor mij één van de grootste vaders in het geloof! Niet omdat hij zoveel heeft gedaan, maar omdat hij – terwijl hij geen kind had – durfde te geloven dat God hem nakomelingen zou geven zo talrijk als de sterren aan de hemel. Hoe kon hij een God geloven die hij tevoren niet kende? Hoe kon hij geloven dat God hem nakomelingen zou geven zo talrijk als de sterren aan de hemel terwijl hij geen kind had? Hoe kan dat?

Hoe geloof jij God, als niets, maar dan ook absoluut niets om jou heen iets laat zien van wat Hij heeft gezegd? Hoe geloof je God in duizend dingen als je er nog geen tien daadwerkelijk van ziet?

Laten we Genesis 15:4 eens bekijken: Maar zie, de boodschap van de Heer kwam tot hem: “Deze man zal niet je erfgenaam zijn, maar een zoon die uit je eigen lichaam komt, zal je erfgenaam zijn.”  Er is absoluut niets wat je zelf kunt doen om te laten gebeuren wat God jou heeft gezegd. Je kunt Hem alleen geloven, zoals Abraham deed, en er dagelijks voor kiezen om te leven in gehoorzaamheid aan Hem. Wat Hij ook nodig heeft om Zijn beloften van zegeningen aan jou te vervullen, alles ligt binnen Zijn macht, “want niets zal onmogelijk zijn bij God” (Lukas 1:37).

Net als Abraham in Genesis 15: 6, hoef je alleen maar in Hem te geloven. Zelfs als je het niet ziet, zelfs als niets om je heen er zelfs maar op lijkt, zelfs als mensen je geloof bespotten en je vervolgen, zelfs als je denkt God een handje te moeten helpen, geloof Hem. Als je dat doet, wordt God verheerlijkt. Je eert Hem als je vertrouwend op Hem, alléén op Hem wacht.

“Abram geloofde de Heer, en de Heer rekende het hem toe als gerechtigheid.”Genesis 15: 6

De hele Bijbel is een verbazingwekkende vervulling van deze belofte van nakomelingen. De nakomelingen van Abraham zijn tegenwoordig talrijk, ontelbaar. Hoe weten we dat? Galaten 3:15-18 vertelt ons dat dit verbond in Christus werd vervuld en dat allen die God geloven, worden beschouwd als kinderen van Abraham.

Hoe heerlijk! God vervult zijn verbonden. Hij heeft meer dan genoeg kracht om het te doen. Het is niet van jou afhankelijk om het verbond te vervullen, het is alleen van jou afhankelijk qua geloof. Nu het jaar ten einde loopt, weet ik dat je aan de onbeantwoorde gebeden denkt, dingen die nog moeten gebeuren. Gelóóf in plaats daarvan, zoals Abraham! Je bent gezegend als je gelooft (Lukas 1:45).

Lieve HEER, bedankt dat U zo krachtig bent dat U doet wat U zegt. Bedankt voor Uw beloften aan mij. Ik geloof, help mij alstublieft in mijn ongeloof. Neem mij alsublieft elke dag bij de hand, want ik vertrouw op U voor de vervulling van alles wat U over mijn leven en gezin hebt gezegd. In Jezus’ naam, amen.

 

Gerelateerde bijbelstudies

Ontvang meldingen van nieuwe blogs

Meest recente