Bidden in het luchtledige?!

Ken je dat, je spreekt een gebed uit, maar het lijkt wel alsof het de hemel niet eens bereikt? Je smeekt hardop, maar er lijkt niks te gebeuren. Je voelt niks, alsof God zwijgt. Het leven kan hard zijn, je krijgt te maken met tegenslag op tegenslag, zeker in de afgelopen tijd waarin het leek alsof ons leven bepaald wordt door een virus dat rondgaat. Ik zeg ‘het leek’ omdat ik  ervan overtuigd ben dat dit niet de waarheid is. Net zoals het niet de waarheid is dat God niet naar onze gebeden luistert.

Onze gebeden, elke lofprijzing én elke verzuchting komt bij God in de hemel aan. Onze gebeden zijn als wierook dat naar de hemel opstijgt en de Heer welgevallig is. Elke lofprijzing én elke verzuchting wordt door God gehoord. Het wordt Hem nooit te veel, Zijn geduld raakt nooit op. Hij is zo liefdevol en barmhartig. Hij is volledig te vertrouwen.

Ondanks dat ik dit weet, heb ook ik die momenten dat ik voor de zoveelste keer hetzelfde verzucht. Ik blijf God smeken dat mijn kinderen Hem zullen aannemen als Verlosser. Tot op heden zien wij nog geen verhoring. Dat doet pijn, verdriet en frustreert enorm. Laat ik hier maar eerlijk in zijn, het drijft me soms tot wanhoop en dat zijn de gebeden die met regelmaat maar in het luchtledige blijven hangen. Zo lijkt het, want ten diepste weet ik dat dit een leugen is die de vijand mij influistert. Hij wil namelijk dat ik stop met bidden. Hij wil dat ik het liever opgeef, dat ik op mijn eigen gevoel vertrouw in plaats van op Gods goedheid.

Deze week staan we stil bij Jezus en Zijn gebedsleven. Vorige week zagen we ook al hoe Hij Zich steeds terugtrekt om in de aanwezigheid van Zijn Vader te zijn. Jezus had dit nodig om te weten wat Hij moest doen en zeggen. God roept ons in Zijn woord op om Hem te blijven naderen. Nader tot mij, dan nader Ik tot jou. Wanneer we in Gods aanwezigheid zijn zal Hij ons vullen met Hem, Zijn Geest is in ons en dan zal je weten dat Hij je hoort. Ook wij hebben die terugtrekkende beweging richting God nodig.

 Wanneer je niet meer weet wat je moet bidden of hoe je in Gods aanwezigheid moet zijn, dan is het al genoeg om simpel en alleen Jezus’ naam te roepen. Zijn naam geeft zegen, vrijheid, heling en genezing. Zijn naam geeft leven. Jezus is onze Overwinnaar, over en in elke situatie zal Zijn aanwezigheid heersen.

We mogen erop vertrouwen dat wanneer we Jezus aanroepen de Geest zal aanvullen wanneer wij zelf niet meer weten welke woorden we moeten zeggen. Dan kan de stilte veelzeggend zijn. Juist op die momenten mogen we erop vertrouwen dat Gods aangezicht over ons zal lichten. Gods heelheid wil Zich met onze gebrokenheid verbinden. Dan kan Hij aan het werk. Wat een kracht zal er dan vrijkomen.

Probeer je deze week te herinneren wanneer je Gods kracht hebt gezien in je leven en vertrouw erop dat Hij opnieuw Zijn kracht zal laten zien. Blijf bidden, blijf verlangen. En weet dat God God is. Tot in de eeuwigheid.


 

Gerelateerde bijbelstudies

Ontvang meldingen van nieuwe blogs

Meest recente