Advent vieren

Zie, de maagd zal zwanger worden en een Zoon baren, en u zult Hem de Naam Immanuel geven; vertaald betekent dat: God met ons. (Mattheus 1:23)

 

Immanuël, God met ons. De komst van Gods Zoon is de afgelopen jaren zo kostbaar voor mij geworden. Dat Jezus kwam als hulpeloze baby werd heel reëel toen ik als moeder met een baby aan de borst mocht vertellen aan mijn kinderen hoe God zelf een baby werd. Hoe dichtbij Hij kwam. Hij bleef niet in de hemel op Zijn troon, ver weg en hoog verheven. Maar Hij kwam dichtbij. Hij kwam als een hulpeloze baby. En het wonder van kerst, hoe nabij Jezus kwam, werd zo tastbaar voor mij.

Van huis uit deden wij niet zoveel aan Advent. Ik herinner me de kaarsjes op school en de voor mijn gevoel wat zweverige liedjes. December was vooral een drukke maand met Sinterklaas, de drukte op school en ineens was het vakantie. Kerst bestond uit het voorlezen van het kerstverhaal, het optuigen van de kerstboom, hele zoetsappige kerstliedjes, de kerstviering op zondagavond na de kerk, het samen eten met familie en kaarsjes.

Mijn eigen moederschap en werk als gastouder maakte dat ik ging werken met thema’s in huis. Toen werd Advent ineens een heel belangrijk thema. Ik ben begonnen met een Adventskalender om met de kinderen toe te werken naar de geboorte van Jezus. Elke ochtend met het fruitmoment deden we de gordijnen dicht, mochten de kinderen een kaarsje aansteken en las ik een verhaal uit de kinderbijbel.

            Wij steken kaarsjes aan

            Als tekens van de vrede

            Als kleine dankgebeden

            Dat alles hier beneden

            In vrede mag bestaan

            (Wij steken kaarsjes aan – Elly & Rikkert)

Nu kijk ik uit naar de tijd waarop de dagen korter worden om als gezin weer een kaarsje aan te steken na de maaltijd. Als een teken van de vrede die gaat komen. Als een teken van hoop. Als een teken van de belofte dat het Licht van de wereld is gekomen. Als teken van het leven en de liefde die we aan elkaar door mogen geven.

Mijn kinderen zijn geen peuters meer en begrijpen steeds meer van de betekenis van Kerst. Elk jaar mag ik samen met hen opnieuw onder de indruk komen van het grote geschenk wat we met Kerst van onze Hemelse Vader hebben ontvangen: Jezus zelf. Wij kijken ernaar uit om als gezin samen de Bijbel open te doen en vanaf Genesis 1 te ontdekken hoe Jezus de vervulling is van de beloften van God.

Doen jullie ook mee als gezin? Hoe geef jij vorm aan Advent?

Gerelateerde bijbelstudies

Ontvang meldingen van nieuwe blogs

Meest recente