Wat als…

Denk jij ook wel eens in ‘wat als…’ zinnetjes? Wat als ik dat niet gezegd had? Wat als ik wel naar haar was toe gegaan? Wat als ik toch die andere opleiding had gedaan? Wat als ik toen uit huis was gegaan? Wat als ik was getrouwd met hem? Wat als ik niet daar was geweest op die ene plek op dat moment, dan had ik nu nog…

Die vraag kwam bij mij op toen ik las over Jozef. Jozef ging zijn vader begraven met zijn familie. Hij vraagt aan de Farao toestemming om zijn vader te begraven en hij beloofd dat hij na de begrafenis terug zal komen.

Wat als Jozef dat niet had belooft aan de Farao? Wat als hij en zijn hele familie en al hun vee weer terug waren gegaan naar Kanaän, het land dat God aan zijn vaderen beloofd had? Wat als ze niet in Egypte zouden zijn gebleven? Dan was het volk niet in slavernij geraakt. Was er geen Exodus geweest. Hadden ze niet door de woestijn hoeven trekken. Was de tabernakel wellicht niet gebouwd. Dan had het volk geen 40 jaar door de woestijn hoeven trekken en hadden ze het land niet hoeven te veroveren. Dan was het leven voor het volk wellicht veel gemakkelijker geweest. Ze hadden gewoon in het beloofde land kunnen wonen en groeien. Hun families zouden in vrede zijn opgegroeid in het land en ze zouden rijk zijn geweest aan vee. Wat een voorspoed! God zou deze familie in het beloofde land gezegend hebben.

Toch?!

Ik denk wel eens aan mijn eigen leven in ‘wat als…’. Wat als ik toch die ene baan had aangenomen tijdens mijn studie en daar was afgestudeerd, dan had ik in de jaren erna niet zo geworsteld met het vinden van een goede baan. Dat had me jaren aan strijd gescheeld. Dan had ik meer verdiend en hadden we niet zoveel geldzorgen gehad toen mijn man studievertraging opliep.

Maar dan denk ik aan de tijd dat ik door mijn werk in de kinderopvang de stap nam om als gastouder te gaan werken waardoor ik kon werken en tegelijkertijd mijn eigen kinderen niet naar de opvang hoefde te brengen. Daar ben ik God zo dankbaar voor. Dat was wat ik graag wilde. Als ik die andere baan had gehad dan had ik waarschijnlijk nooit overwogen gastouder te worden en er zo voor mijn kinderen te zijn. Dan hadden we ook niet geleerd om financieel zo op God te vertrouwen om rond te kunnen komen. Die tijden waren niet gemakkelijk, maar toch had ik ze niet willen ruilen. God heeft die momenten en jaren gebruikt om mij op Hem te laten vertrouwen. Ik heb mogen leren op Hem te leunen.

Als Jozef niet terug was gegaan naar Egypte had het volk niet in slavernij gezeten. Maar wat hadden ze veel van Gods grootheid gemist in de jaren van de Exodus. Hij heeft hen zoveel feesten en rijkdom gegeven. Hij gaf hen het Pascha, Hij redde hun leven en Hij leidde hen naar vrijheid. Hij gaf de opdracht om de tabernakel te bouwen en Hij gaf hen de mogelijkheid tot Hem te naderen. Wat had het volk veel gemist als ze in Kanaän waren gebleven.

De ‘wat als…’ vragen zijn soms heel intrigerend om over na te denken. Maar het blijft theorie. Het pad dat je hebt gekozen in je leven is de realiteit. En de realiteit is waar we mee moeten leven. En in alle keuzes die we maken mogen we zien hoe God trouw is en alles gebruikt voor het goede voor hen die op Hem vertrouwen. We mogen uitzien naar alle mooie dingen die Hij gaat brengen in ons leven en elke dag onze keuzes toevertrouwen aan Hem die alles in Zijn hand heeft.

Gerelateerde bijbelstudies

Ontvang meldingen van nieuwe blogs

Meest recente