Waarom ontdekkende Bijbelstudie?

Heb je ooit de Bijbelgelezen en gedacht: ‘Ik heb geen idee wat dit betekent’?

Je bent niet de enige.

Ons doel in deze serie is om te leren hoe we de Bijbel kunnen bestuderen op een manier die zowel effectief is als gemakkelijk opnieuw toe te passen op een ander Bijbelgedeelte. We hopen dat je aan het eind van deze zesweekse studie toegerust bent met een uitgebreide gereedschapskist, met daarin allerlei handvatten en bronnen om je te helpen Gods woord te bestuderen.

Laten we beginnen!

Ontdekkende Bijbelstudie is een methode van Bijbelstudie waarin je de Schrift gebruikt om de Schrift te interpreteren, zonder te leunen op commentaren van andere mensen die je vertellen wat de passage betekent. Het is een manier van zorgvuldige Bijbelstudie; je observeert de verzen. De SOAP-methode die we gebruiken, is een vorm van ontdekkende Bijbelstudie.

Ook al mag het makkelijker voelen om het andermans commentaar of interpretatie van een Bijbeltekst te lezen, leert het lezen van zo’n commentaar ons niet hoe we Gods woord zelf kunnen interpreteren. Die commentaren en boeken zijn niet de geïnspireerde, onfeilbare woorden van God, dat is alleen de Bijbel. Als we deze effectiever leren bestuderen, dan wordt dat bijkomende gereedschap alleen maar bruikbaarder.

Ontdekkende Bijbelstudie is belangrijk, omdat deze studiemethode:

1. ons aanmoedigt om zelf te denken.

2. ons toestaat andermans gedachten te tegen het licht te houden.

3. ons de vreugde geeft van persoonlijke ontdekking.

4. ons in staat stelt om verliefd te worden op de Auteur.

We bestuderen elke week een tekst en we zullen gaan kijken naar technieken van observatie, interpretatie en toepassing. Je hebt alleen maar je Bijbel en een pen nodig! Op sommige dagen zullen we je naar wat extra bronnen leiden, maar voor het grootste deel houden we het simpel.

Neem je tijd. Houd goede moed. God heeft ons alles gegeven wat we nodig hebben om te leven zoals Hij dat wil (2 Petrus 1:3) en een van de dingen is Zijn woord. Als je een gelovige bent in Christus, dan leeft de Heilige Geest in jou en is Hij actief in je leven. Dat betekent dat dezelfde Geest die Christus uit de dood deed opstaan, actief aan het werk is in jouw leven. Hij wil én kan je helpen de Bijbel te begrijpen. Hij wil dat je het begrijpt! Vertrouw erop dat Hij je zal leiden naar een correct begrip van Zijn woord.

En weet je? Het is oké om fouten te maken! Wees niet bang, maar wees leerbaar en leergierig. Test wat je al geleerd hebt of geconcludeerd hebt, door te kijken of het in lijn is met de rest van de Schrift. Komt het met elkaar overeen? Is het consistent met waarheid die je elders in de Bijbel vindt? Wees bereid om je overtuigingen en conclusies te veranderen als de Heilige Geest je onderwijst en je doet groeien in je wandel met God.

We kijken ernaar uit om de komende paar weken samen op te lopen en er samen voor te gaan om onze relatie met God te verdiepen.

 

Gerelateerde bijbelstudies

Ontvang meldingen van nieuwe blogs

Meest recente