Vergeving en vertrouwen

Mijn zoontje heeft geregeld ruzie met een andere jongen in de buurt. Die jongen is groter, agressiever en elke keer als ze in elkaars buurt komen stijgt gelijk de spanning. Gisteren hebben ze elkaar geslagen. En oh, wat doet mijn moederhart zeer. Ik wil niet dat mijn kind pijn gedaan wordt en ik kan me er erg boos over maken. Toch kies ik ervoor om samen met mijn zoontje die jongen te vergeven. Om niet de pijn vast te houden en op onze strepen te gaan staan. We bidden voor de jongen en zien ook de pijn en onmacht die hij ervaart en waar zijn gedrag uit voort komt. Maar toen mijn zoontje net buiten wilde spelen en ik hoorde dat die jongen ook buiten speelde, hield ik mijn zoontje wel binnen. Ik vertrouw het niet als die twee samen buiten spelen.

Wat een schok heeft Jozef gevoeld toen hij op zijn troon zat en ineens zijn broers tegenover zich had. Zijn droom van de korenschoven en de sterren kwam uit. Hoe vaak zou hij gedacht hebben aan zijn familie in die jaren in Egypte? Hoe onmogelijk had zijn droom geleken toen hij als slaaf werkte voor Potifar en later zelfs in de gevangenis belandde. Toen hij uiteindelijk door de Farao verhoogd werd en een troon kreeg, werd alles omgekeerd. Maar zou hij verwacht hebben ooit zijn familie nog te zien?

Misschien had hij zijn broers allang vergeven voor wat ze hem aan hadden gedaan. Zijn verhaal lijkt ook aan te geven dat er geen bitterheid in hem groeide. Hij is altijd God blijven dienen en heeft in gehoorzaamheid en trouw aan zijn meesters hier op aarde gehandeld. Maar als hij zijn broers ziet staan dan voelt hij de pijn en de afwijzing van wat ze hem hebben aangedaan al die jaren geleden.

Zo kunnen ook wij geraakt worden door de pijn en afwijzing die wij in het verleden hebben ervaren. Ook als we degene die ons dat heeft aangedaan al hebben vergeven, dan nog is de pijn iets waar we ineens mee geconfronteerd kunnen worden. We hoeven de pijn niet weg te stoppen en tegelijkertijd hoeven we er ook niet in te zwelgen. We mogen het onder ogen zien en het verwerken.

Jozef komt zijn pijn onder ogen. En hij test zijn broers. Hoe is hun hart? Kan hij hen vertrouwen? Er zijn zoveel jaren voorbij gegaan sinds hij hen voor het laatst heeft gezien, wat heeft de tijd met hen gedaan? Ik vind Jozef een heel mooi voorbeeld van hoe je verstandig om kan gaan met de mensen die jou hebben verraden en bezeerd. Vergeef hen die je pijn hebben gedaan maar vertrouw hen niet blindelings. Als iemand jou bezeerd heeft in het verleden dan mag je diegene vergeven. Zo kan jij door met je leven zonder een wortel van bitterheid kans te geven in je hart. Maar dat betekent niet dat je diegene weer hoeft te vertrouwen. Je mag diegene de kans geven te laten zien dat zijn of haar leven anders is, dat het hart van de ander veranderd is, net zoals Jozef deed bij zijn broers. Het mooie aan het verhaal van Jozef is dat als hij zeker weet dat zijn broers veranderd zijn, hij hen de kans geeft om te verzoenen. Om de relatie weer te herstellen. Terwijl Jozef hen test, zegent hij hen. Hij neemt geen wraak voor het onrecht wat hem is aangedaan. Hij geeft hen het geld weer terug waarmee ze het graan gekocht hebben. Hij nodigt hen uit in zijn huis voor een maaltijd en geeft hen te eten.

Wat een prachtig voorbeeld is het leven en handelen van Jozef voor ons als volgelingen van Jezus. Jozef brengt in praktijk wat Jezus ons leert. Vergeef je vijanden. Zegen hen die jou kwaad willen doen. Dat is geen gemakkelijke weg. Het vraagt van ons om ons rechtvaardigheidsgevoel aan God over te geven. Om geen wraak te nemen maar het goede voor te hebben voor degene die ons kwaad heeft gedaan. (En zoals we hebben gezien bij Jozef betekent dat niet altijd dat je de ander alleen maar lieve dingen zegt.) Zijn wij bereid om God te vertrouwen? Kiezen wij voor God en het goede ongeacht wat ons instinct ons ingeeft?

Mijn kinderen leren hun buurjongen te vergeven en als volgelingen van Jezus hem telkens weer vriendelijk te benaderen. Dat is heel moeilijk voor hen. Toch willen we daarvoor kiezen. Ook voor mijzelf is dat elke keer weer een keuze en ik vind het geen gemakkelijke weg. Wat een levensles zit er in het verhaal van Jozef voor mij, elke keer opnieuw.

 

Gerelateerde bijbelstudies

Ontvang meldingen van nieuwe blogs

Meest recente