Paadjes in je denken

Ten slotte, broeders en zusters, schenk aandacht aan alles wat waar is, alles wat edel is, alles wat rechtvaardig is, alles wat zuiver is, alles wat lieflijk is, alles wat eervol is, kortom, aan alles wat deugdzaam is en lof verdient.  Filippenzen 4:8 (NBV)

 

‘s Ochtends sta je op en dan trek je de wapenrusting aan. De helm van het heil gaat over je hoofd. In je hoofd vormen zich je gedachten en daar denk je. Als je dan de helm opzet dan kies je ervoor om die dag je denken te beschermen tegen invloeden van buitenaf. Klaar is Kees. De helm opzetten en dan heb je geen last meer van verkeerde gedachtes en geen last meer van gedachten die je aandacht afleiden van God en het goede. Toch?!

 

Helaas is de praktijk veel weerbarstiger. Zelfs als je geen social media en nieuws leest, heb je nog steeds te maken met de mensen om je heen en met jezelf en je eigen gedachten. Elke situatie waar je in terecht komt kan ervoor zorgen dat jouw gedachten vervuild raken met leugens, gemene of haatvolle gedachten of je laten afdwalen van de waarheid.

 

Terwijl ik na zat te denken over het schrijven van deze blog over de helm van het heil stond ik in de file. Dat is voor mij altijd een mooi moment om na te kunnen denken. De brug stond open, ik was letterlijk even stilgezet en ik richtte mijn gedachten op Gods Woord. Tot er ineens een auto naast me stilstond. De automobiliste had duidelijk de lange rij achter mij willen omzeilen maar realiseerde zich dat ze toch de brug over moest, dus stond ze nu het doorgaande verkeer te blokkeren. Toen iedereen weer ging rijden wurmde deze automobiliste zich tussen mij en mijn voorganger. Ik begon te mopperen en zei hardop tegen mezelf dat deze mevrouw toch echt gewoon achteraan aan had moeten sluiten en hoe dom dat ze nu iedereen ophoudt en nog wat meer onvriendelijke dingen… En ineens realiseerde ik me wat er gebeurde. Ik ging helemaal niet uit van het goede of dat wat lieflijk is om te bedenken over deze mevrouw. Misschien is ze hier wel helemaal niet bekend en kwam ze er te laat achter dat ze deze kant op moest? Waarom bedenk ik dat niet als eerste? 

 

Zo gemakkelijk gaat het. Dat mijn gedachten wegglippen van het eervolle, lieflijke en edele. Dat ik loop te mopperen op de mensen om mij heen. Als ik dat niet op tijd in de gaten heb, dan val ik in zonde. De negatieve gedachten kunnen zich opstapelen en op een gegeven moment gebeurt er teveel en dan barst bij mij de bom. Dan val ik uit naar één van de kinderen of naar mijn man, ik word boos en na mijn uitbarsting moet ik het weer goed maken. 

 

Ik heb de helm van het heil zo nodig om te dragen. Om die heel bewust op te zetten. Juist als ik me moe voel of overweldigd. Want op de dagen dat ik lekker in m’n vel zit, dan is Filippenzen 4:8 niet moeilijk. Als ik me zwak voel, overweldigd ben of slecht heb geslapen, dan ben ik kwetsbaar. Dan gaat het goede denken niet vanzelf. 

 

Toch zijn het juist de momenten waarop ik wel lekker in m’n vel zit waarop ik dat denken mag oefenen. Dat zijn de momenten waarop ik bewust mij wil richten op het Woord van God. Zodat ik, op de momenten dat ik zwak ben, uit die onuitputtelijke Bron in mij kan putten. Want ik heb die connectie met de Geest sterk gemaakt toen ik mij krachtig voelde, zodat ik weet hoe ik me op Hem kan richten als ik zwak ben. Ik oefen het omhoog richten van mijn ogen op Jezus, als ik sterk ben, zodat ik weet hoe het moet wanneer het niet vanzelf gaat. 

 

Vul je gedachten met God erende gedachten. Oefen je denken en vernieuw je denken als jij je krachtig voelt. Oefen en herhaal Gods Woorden want de verkeerde gedachten zitten sterk ingesleten in ons denken. Die oneervolle gedachten zijn als sterk uitgesleten olifantenpaadjes in ons brein. Daarom is het zo belangrijk om ons denken te wapenen met Gods Woord wanneer we de kracht hebben om te oefenen. Zodat we de strijd kunnen strijden als we moe zijn. 

 

Elke ochtend wil ik Zijn Woord lezen, in een week wil ik geregeld SOAPen, ik lees of luister boeken of podcasts over Gods Woord en als gezin leren we teksten uit ons hoofd. Maar het belangrijkste is nog wel dat ik in gedachten mij op Jezus richt. Dat ik bid en mezelf naar Hem en Zijn aanwezigheid in mij uitstrek. 

 

Heer, ik richt me op U en Uw aanwezigheid in mijn leven en in deze wereld, als ik me sterk voel. Zodat als ik moe ben, het een reflex is om me tot U te wenden. Help mij als ik mezelf oefen en werk aan die discipline om U te zoeken. Zodat het een sterk uitgesleten pad in mijn denken is om mijn ogen naar U op te slaan. Amen.

 

Gerelateerde bijbelstudies

Ontvang meldingen van nieuwe blogs

Meest recente