Mijn leven als offer

De levens van de vrouwen over wie we deze week lezen zijn dynamisch. Ze staan voor grote uitdagingen en ingewikkelde keuzes. Esther plaatste haar leven in de waagschaal. Jochebed, de moeder van Mozes, geeft het leven van haar baby over in de handen van God en de rivier. Maria geeft haar reputatie en toekomst op omdat God haar roept om de moeder te zijn van de Messias. Maar ze is niet getrouwd, wat zal er verder gebeuren? Abigaïl gaat zonder toestemming van haar man op weg om zichzelf en haar huis te redden van de woede van David. De arme weduwe gaf al haar geld aan God. Elk van hen bracht een offer in haar leven. 

 

“De wereld waarin de Bijbelse verhalen zich afspelen, was in veel opzichten heel anders dan de onze. Daarom is het bijzonder dat in de Bijbel zo veel vrouwen worden geroemd om hun ondernemingsdrang, moed en leiderschapskwaliteiten.” Aldus het blad National Geographic in hun special over Vrouwen uit de Bijbel. “Vrouwen vertolken een belangrijke rol in diverse Bijbelse verhalen, veel vaker dan in mythen en sagen van andere samenlevingen uit het oude Nabije Oosten.” De vrouwen over wie we deze week lezen laten dat ook zien, ze tonen moed en ondernemingsdrang. Ze dienen God met dat wat ze hebben. Maar dat is niet gemakkelijk en komt hen soms duur te staan.

 

Je kan in een seizoen in je leven zitten waarin je ervaart dat je een offer brengt. Je eigen leven lijkt op pauze te staan, je geeft comfort op om te gaan waar God je heen zendt, doelbewust stap je op het gevaar af omdat je God daar kan dienen. Vrienden van mij gaan binnenkort het zendingsveld in. Dat is geen gemakkelijke keuze om te maken. Zij geven het comfort van dit veilige Nederland op voor onzekerheid, onveiligheid en ongemak op een andere plek. Waarom maakt iemand die keuze? Je moet wel heel zeker weten dat God je roept om naar die plek te gaan om zoveel goede dingen hier op te geven. Ik vind het confronterend om hen die vragen te stellen en hun antwoord te horen. Zou ik diezelfde keuze maken? Zou ik mijn veiligheid en zekerheid opgeven om achter God aan te gaan als Hij mij roept? Ik wil God graag dienen maar het liefst wel vanuit mijn eigen veilige huis.

 

Toch vraagt God mij ook om offers te brengen om Hem te dienen. Ik ben jaren thuis geweest toen de kinderen klein waren, aan de ene kant heb ik dat als zegen ervaren en tegelijkertijd ook als offer. Maar zou ik mijn kinderen zo over kunnen geven aan God zoals Jochebed, de moeder van Mozes? Ik offer mijn tijd aan God door te dienen via Love God Greatly. Maar zou ik mijn hele leven op de kop laten zetten zoals Maria? En net als de arme weduwe geven wij ook van onze financiën als offer. Maar zou ik net zover gaan als zij, door alles te geven wat ik heb zodat ik die week wellicht geen boodschappen meer kan doen? 

 

De verhalen van deze vrouwen zijn voor mij een inspiratie om te zien wat er gebeurt ná het offer wat je brengt aan God. Wat gaat Hij ermee doen? Misschien maak je het niet meer mee wat God doet doordat jij Hem vertrouwde in je leven. We weten niet of Jochebed heeft meegemaakt dat het volk werd bevrijd. Misschien doet de keuze die je hebt gemaakt je erg veel verdriet en maakt het je leven zwaar zoals bij Maria. Toch mogen we weten dat God zegen brengt. Jouw keuze om je leven aan Hem over te geven brengt leven en vrucht in jouw leven, in het leven van je familie, van je kinderen en hun kinderen. Jouw keuze om dat offer te brengen nu, zal God zegenen in de tijd hierna. Wees niet bang om dat offer nu te brengen, je kruis op je te nemen en achter Jezus aan te gaan. Het leven met Jezus betekent niet dat we het comfortabel hebben maar het betekent wel een leven in intimiteit met God. Vol betekenis en rijkdom van binnen. 

 

Wat vraagt God aan jou om helemaal aan Hem over te geven? Vertrouw je Hem, dat Hij een goede Vader is en het goede met je voor heeft? Dat Hij jouw keuze zal zegenen en dat Hij je zal leiden met Zijn Geest? Dat kruis op je nemen, dat is het waard!

Gerelateerde bijbelstudies

Ontvang meldingen van nieuwe blogs

Meest recente