Introductie nieuwe studie ‘Blijvende hoop’: vertrouwen op God als de toekomst onzeker lijkt

Hoop kan soms verwarrend zijn. Aan de ene kant geeft het ons grote vreugde en aan de andere kant kunnen we ook ontzettend teleurgesteld zijn als onze verwachting niet uitkomt. We kunnen hopen op allerlei verschillende dingen, van onze eeuwige zekerheid tot een goed cijfer op een tentamen, van herstel binnen relaties tot eindelijk eens een goede nachtrust. Maar wat betekent het nou echt om je hoop ergens op te vestigen? En waarop zouden we onze hoop dan moeten vestigen? Is het goed om te hopen op dingen die misschien nooit zullen gebeuren? 

 

Hebreeën 6 leert ons dat de hoop die wij in Christus hebben een anker is voor onze ziel. Deze hoop houdt ons verbonden met Gods onveranderlijke beloften van redding en eeuwig leven bij Hem. Daarnaast herinnert hoop ons aan de waarheid van Gods karakter en de belofte van Zijn aanwezigheid, goedheid, liefde, voorzienigheid, mededogen, gerechtigheid en zorg. Wanneer we leven met hoop is elke dag van ons leven vervuld van vreugde en vrede, ongeacht onze omstandigheden. 

 

Hoop is het vertrouwen hebben om te kunnen wachten op God, terwijl we de toekomst niet kunnen zien. Volharding is telkens weer onze hoop vestigen op Gods goedheid, wanneer de omstandigheden ons lijken te zeggen ‘geef het maar op’. Geloof is de zekerheid dat onze hoop nooit zal teleurstellen, omdat Degene op Wie wij hopen betrouwbaar is. 

 

In de komende zes weken onderzoeken we wat hoop is en wat het betekent om met hoop te leven. We zullen de tijd nemen om het karakter van God en de belofte van Christus’ wederkomst te overdenken, bestuderen en te proclameren. We zullen groeien in het geloof en onze hoop vestigen op wie God is en wat Hij heeft beloofd. Daarnaast kijken we naar de relatie tussen hoop en liefde, volharding en geloof en de manier waarop God hoop gebruikt om ons op die vlakken te laten groeien. 

 

Het is ons gebed dat God in ons hart werkt bij het bestuderen van Zijn Woord en ons vertrouwen versterkt om op Hem te kunnen wachten wanneer de toekomst voor ons verborgen is. 

 

Wanneer we leven met hoop is elke dag van ons leven vervuld van vreugde en vrede, ongeacht onze omstandigheden.

Gerelateerde bijbelstudies

Ontvang meldingen van nieuwe blogs

Meest recente