In Gods aanwezigheid

Heb jij ook wel eens het gevoel ‘geleefd te worden’? Voor mij zijn dat periodes dat mijn agenda vol geschreven staat en ik van afspraak naar afspraak hol. Het probleem van deze periodes vind ik dat mijn agenda mijn manier van leven lijkt te bepalen. Ten diepste geloof ik dat wij mensen daar niet voor gemaakt zijn.

In het paradijs maakte God de mens en daarna rustte Hij. Het eerste wat de mens deed was dus rusten met God! Stel je eens voor, in Gods aanwezigheid zijn en van daaruit de dingen doen die je te doen krijgt. In plaats van ‘geleefd te worden’ en het ritme van mijn leven bepaald wordt door mijn agenda, verlang ik ernaar om vanuit Gods rust en in Zijn aanwezigheid mijn dag te starten. Zo kan ik mijn leven laten bepalen door Gods aanwezigheid. Ik ben volkomen van Hem afhankelijk. Vanuit Zijn rust is het leven heel goed te doen. Maar wanneer ik het leven op eigen kracht probeer, en dat is meestal in de periodes dat ik ‘geleefd word’, raak ik snel vermoeid en soms zelfs uitgeput.

Als kind van God en discipel van Jezus, wil ik graag het leven leiden zoals God het bedoeld heeft. Jezus is hierin hét grote voorbeeld.
Afgelopen week hebben we mogen lezen over hoe Jezus keer op keer de tijd nam om het aangezicht van Zijn Vader te zoeken. Hij zocht de rust op. In stilte en eenzaamheid was Hij in de aanwezigheid van de Ene, de Bron waar Hij kracht en leiding uit kon putten.

Wanneer we de evangeliën lezen en het leven van Jezus bestuderen lijkt ook Jezus een druk bezette man. Hij was regelmatige te vinden in de menigte en ondertussen gaf Hij onderwijs aan Zijn leerlingen. Zijn bediening hier op aarde was groots, heilig en zo noodzakelijk voor ons. Dit kon Hij niet zonder de krachtige verbondenheid met Zijn Vader.

Als volledig mens was ook Jezus volledig afhankelijk van Zijn Vader. Als Jezus die rust nodig had om kracht en leiding te ontvangen van Zijn Vader, wie ben ik dan om te denken dat ik zonder zou kunnen? Wanneer ik vanuit Gods rust wil leven, dan moet ik de tijd nemen om Gods aanwezigheid te zoeken. Dagelijks tijd inplannen om bij mijn hemelse Vader te zijn. Om mijn knieën te buigen in verootmoediging en afhankelijkheid. Het is nodig om Hem op mijn agenda te zetten, dan pas bepaalt mijn agenda het juiste ritme van mijn leven. Zonder Gods  kracht in mij gaat het leven mij niet gemakkelijk af. Jezus Zelf laat mij hiervan de noodzaak zien.

Vanuit de maatschappij wordt ons het tegenovergestelde geleerd. Rust kunnen we nemen als we het verdienen. Zo vaak merk ik bij mijzelf op dat ik eerst iets wil afronden, voordat ik tijd kan nemen om bij God door te brengen en in gebed te zijn. Wanneer ik in gebed ben betrap ik me erop dat ik zo makkelijk mijn wensenlijstje met God deel. Toch is in gebed zijn veel meer dan dat. In gebed zijn betekent ook in alle rust aan de voeten van de Vader zitten en van Hem leren, mij laten vullen met Zijn aanwezigheid. In aanbidding zijn, omdat Hij alle eer en mijn volledige aandacht verdient. Net als Jezus ben ook ik afhankelijk van de trouwe zorg van mijn hemelse Vader. Door Hem ben ik
een Koningskind en net als Jezus in staat tot grote dingen.

Jezus Zelf roept ons op om in Hem te blijven. Hij is de Wijnstok, wij zijn Zijn ranken. Wanneer we Hem volgen moeten we in Hem blijven en dan zullen we grote dingen kunnen doen omdat Zijn kracht in ons is. In de paar verzen van Johannes 14 roept Hij ons wel vijf keer op om met Hem verbonden te blijven. Wanneer ik we met Hem verbonden blijven, zorgt dat voor een diepe rust in ons leven. Ook al is mijn agenda nog steeds goed gevuld en heb ik nog steeds afspraken genoeg, toch leef ik met een andere mindset.

Het is mijn gebed dat ook jij, als Koningsdochter leeft vanuit Gods rust. Laat je vullen met Zijn kracht. Laat je leiden door Zijn Geest zodat het leven in deze wereld je niet uitput. Zijn kracht is bovennatuurlijk en beschikbaar voor elke dochter van de Allerhoogste Koning.

Gerelateerde bijbelstudies

Ontvang meldingen van nieuwe blogs

Meest recente