Ik ben vrij

Ik denk terug aan de dag dat ik voor mijn rijexamen slaagde. (Natuurlijk schep ik op tegen mijn kinderen dat ik het 100% goed deed en nog altijd vind ik het leuk om netjes in te parkeren!) Ik weet ook nog dat ik de sleutels van mijn eerste auto kreeg. Dat was de dag van mijn leven! Die vrijheid is toch wel een lekker gevoel, vind je ook niet? Het is iets waar we naar snakken. Vanaf het allereerste begin hebben we ernaar verlangd..

Ik denk dat het klopt als je zegt dat vrijheid is verworden tot de mogelijkheid om je eigen beslissingen te nemen, je eigen ding te doen en je eigen weg te bepalen. We worden overspoeld met boodschappen als “volg je hart” en “voor mij is dat de waarheid” en dat is een erg verleidelijk evangelie om te geloven, maar ook een gevaarlijk pad. Ons hart zal ons niet vrij maken – wij moeten juist van ons hart bevrijd worden. Arglistig is het hart, boven alles (Jeremia 17:9).

Maar de persoonlijke vrijheden die ons hier op aarde zo dierbaar zijn, verbleken bij de vrijheid die wij hebben in Christus. Er is een wereld van verschil tussen tijdelijke vrijheid en eeuwige vrijheid.

Onze grootste vijand, de satan, heeft liever niet dat we ons volledig bewust zijn van de vrijheid die Jezus ons heeft beloofd. En daarom fluistert hij ons voortdurend beschuldigingen in en probeert hij ons omlaag te halen. De vijand weet dat hij bij ons een voet tussen de deur heeft, zolang het hem blijft lukken om onze aandacht af te leiden en die te richten op onze persoonlijke vrijheid, in tegenstelling tot onze vrijheid in Christus.

We zijn allemaal zondig, en de zonde wil ons dagelijks in zijn greep houden en ons aanzetten tot het maken en uitvoeren van verkeerde keuzes. Als we leven op de automatische piloot, verliezen we het zicht op waar die weg heen gaat, namelijk naar de vernieling. Zonde vernielt ons leven. Zondigen brengt geen vrijheid, maar voert ons af naar de vernieling. Het is een negatieve spiraal die zichzelf zo lang wij dat toelaten telkens weer herhaalt.

“Als dan de Zoon u vrijgemaakt heeft, zult u werkelijk vrij zijn.”Johannes 8:36

Er is echte vrijheid beschikbaar voor ons. Jezus is de vrijheid waar we in werkelijkheid naar op zoek zijn.

We leven in een gebroken wereld. Al de beproeving, de pijn en de teleurstelling die wij meemaken heeft Jezus ook meegemaakt. Hij weet hoe het voelt om mishandeld, bedrogen en in de steek gelaten te worden. Hij weet hoe belangrijk het is om met een bezwaard gemoed naar Zijn Vader te gaan. Hij wist dat de vrijheid niet te vinden was in wat Hij voelde, maar in de waarheid. Het is de waarheid die ons vrijmaakt.

Vrijheid in Christus is geen vrijbrief om maar alles te doen waar ons hart naar verlangt. God heeft ons de vrijheid gegeven om te doen wat wij behoren te doen. Vrijheid om dingen na te laten. Vrijheid om onszelf te beheersen. Vrijheid om ons af te wenden. Vrijheid om te kiezen voor wat God met ons leven wil, dwars tegen de aantrekkingskracht van de zonde in. Vrijheid op gebieden van ons leven die door zonde gevangen worden gehouden. Zijn vrijheid zet ons vrij om aan de slag te gaan met de dingen waartoe Hij ons roept, die Hij voor ons heeft voorbereid.

Zij die op de Heer vertrouwen en vasthouden aan Zijn Woord, zullen hun vleugels uitslaan als arenden. Zij zullen werkelijk vrij zijn!

Lieve vrouwen, we hebben een uitnodiging ontvangen om in vrijheid te leven!

Vandaag is mijn gebed voor jou dat jij Zijn uitnodiging wilt aannemen en niet kijkt naar wat in de wereld als vrijheid wordt beschouwd, maar naar de vrijheid die Christus voor jouw leven bedoeld heeft.

De plannen die God met jouw leven heeft, zijn goed, en nog groter is Zijn liefde voor jou. Je kunt Hem vertrouwen. Hij heeft Zijn enige Zoon gezonden om hier een wrede dood te sterven zodat jij in vrijheid kon leven.

Laten we leven als vrije mensen!