Ik ben door God gekend

Iedereen wil gekend worden. Zelfs al ben je een rasechte introvert, dan nog wil je gekend worden. We willen allemaal iemand bij wie we ons zo op ons gemak voelen dat we alles met die persoon kunnen delen, de goede dingen en de kwade dingen, zonder angst voor veroordeling of het verlies van de vriendschap. Toch hebben velen van ons niet iemand die ons zo door en door kent. Misschien zijn we bang om ons kwetsbaar op te stellen of zijn we eerdere vriendschappen op pijnlijke wijze kwijtgeraakt omdat we te veel hadden gedeeld. Hoe het ook zij, ieder van ons wil gekend worden en geliefd zijn om wie we zijn, ondanks onze tekortkomingen.

Dit is het mooie van Psalm 139. In deze psalm komen we tot de ontdekking dat er Iemand is die ons door en door kent en dat Hij dingen ziet die wij niet eens bij onszelf zien. God weet alles van jou en van mij.

“U kent mijn zitten en mijn opstaan, U begrijpt van verre mijn gedachten.” – Psalm 139:2

God kent onze gedachten al voordat wij ze denken en toch houdt Hij van ons. God weet al wat wij gaan doen voordat wij het uitvoeren en toch houdt Hij van ons.

Misschien ken jij wel iemand die ooit iets heeft gedaan of gezegd waar jij van geschrokken bent. Misschien heeft deze persoon zijn of haar moeite en zorgen met jou gedeeld en werd jij daardoor verrast. We denken eigenlijk altijd dat de ander zijn zaakjes wel op orde heeft, maar niemand heeft het helemaal voor elkaar. Wij zijn zondaars en wij worstelen met zonde, soms succesvol, soms niet. Soms zijn die tekortkomingen groot, met grote gevolgen, maar toch heeft de Heer ons lief.

Hij kent, Hij heeft lief en Hij vergeeft, omdat Hij ons heeft gemaakt en ons heeft verlost.

Deze waarheid accepteren is één ding, maar ons net zo opstellen naar anderen is nog moeilijker. Wij moeten zijn als Jezus en daarom moeten wij leren liefhebben, accepteren en helpen. We moeten leren om zij aan zij te staan met hen die zich openstellen en ons de moeite van hun leven toevertrouwen.

Als jij nu in een fase van je leven bent waarin je niet iemand hebt die jou goed kent, vind dan troost in het feit dat God jou door en door kent! Je kan Hem echt alles vertellen, omdat Hij alles al weet: je hoeft je gedachten en gevoelens niet mooier te maken dan ze zijn. Stort je hart bij Hem uit en laat Hem jou liefhebben met een liefde die Hem voor jou naar het kruis bracht.

Ziende op Jezus,