Genadevol moederschap – God

Als blogschrijvers voor LoveGodGreatly mogen we altijd voordat we gaan schrijven een voorkeur aangeven welk thema of welke week we willen schrijven. Het thema van deze week ‘Genadevol moederschap – God’ pakte mij direct. Ik hou van schrijven over God, ik hou ervan om God steeds beter en steeds meer te leren kennen. Ik hou ervan om met God bezig te zijn, ik hou van God. Het lezen van onze blogs zijn hopelijk een zegen voor jou, net zoals het schrijven ervan een zegen voor ons als schrijvers is.

 

Toch, terwijl ik me verdiepte in de teksten en thema’s van deze tweede week van onze studie, werd ik steeds verdrietiger. Het gevoel ontstond van ‘wie ben ik om deze blog te schrijven?’ Als ik de teksten zie, als ik de overdenkingen die erbij horen lees dan voel ik me als moeder zo falen. Mijn kinderen zijn al aardig volwassen, de jongste is 20. Alledrie hebben ze nog niet voor God gekozen. Alledrie staan ze met beide benen volop in de wereld. 

Ik kan mezelf het meest van de tijd voorhouden dat zij zelf de keuze voor God moeten maken. Ik als moeder kan dit niet voor hen bepalen. Maar terwijl ik zo in het hoekje van de bank met de studiegids op schoot en mijn bijbel naast me, schiet ik vol. Ik hoor verschillende aanklachten in mijn hoofd én ik voel het verdriet omdat, naast mijn kinderen, er nog een hele wereld vol anderen zijn die Jezus nog niet kennen. 

 

Ik weet niet in welke fase jij je als moeder momenteel bevindt. Misschien herken je mijn verdriet. Of misschien zijn jouw kinderen nog heerlijk klein maar ervaar jij op andere vlakken weer aanklachten over jouw moederschap. Laat me je bemoedigen met een reactie die ik van mijn medeschrijver en medemoeder ontving nadat ik dit hierboven gedeeld had. 

‘De tegenstander wil graag dat we depressief in een hoekje gaan zitten. En niet meer bruikbaar zijn voor de Meester…’

Dat is precies wat er gebeurt wanneer we toegeven aan de aanklachten in ons hoofd. Die ten diepste leugens van de vijand zijn om ons te demotiveren de rol uit te oefenen die God ons heeft toevertrouwd. Namelijk onze kinderen op te voeden tot eer en glorie van God.

 

God heeft ons, jou en mij, precies in het juiste gezin geplaatst. Hij heeft onze kinderen aan ons gegeven in de wetenschap dat wij de beste moeder voor hen zullen zijn. We zijn dat niet vanuit onszelf. Het is niet zo dat ons eigen karakter, ons eigen geduld, onze eigen wijsheid en inzicht maakt dat wij de beste moeder voor hen zijn. Maar Gods karakter, Gods geduld, Gods wijsheid en inzicht heeft God Zelf allemaal in ons gelegd. Wij zijn naar Zijn beeld geschapen. Wij weerspiegelen God, op welke plek we ook maar komen. Dat start bij onze kinderen. Als moeder mogen wij Gods glorie aan onze kinderen laten zien. Of ze dat nu beseffen en accepteren, of niet…

 

Dat is lang niet altijd makkelijk. Toen onze kinderen klein waren heb ik ze ook best eens achter het behang willen plakken. Ik ben ook intens moe geweest, ongeduldig en heb ik lopen snauwen. Ook nu ze volwassen zijn, zie ik ze soms keuzes maken waarvan ik denk dat het niet de meest verstandige beslissingen zijn. 

Toch weten zij dat ze altijd bij mij terecht kunnen. Ze vertrouwen op mijn onvoorwaardelijke liefde voor hen. Ook als ze zorgen hebben of moeten erkennen dat hun beslissing toch niet de goede was. 

 

Zo mogen wij ook door het leven gaan. Want naast moeder, zijn we vooral ook Gods dochter. Dit is onze ware identiteit. Wij mogen vertrouwen op de onvoorwaardelijke liefde die God voor Zijn dochters heeft. Laat deze identiteit en hoe God naar je kijkt bepalen hoe je in het leven staat. Hoe we onze moederrol kunnen vervullen. Hoe geliefd we ons voelen en hoe we Zijn liefde door kunnen geven. Laat God bepalen hoeveel vertrouwen je in jezelf hebt. Laat Gods kijk op jou bepalen hoe jij naar jezelf kijkt. Als moeder, als vrouw, als collega, als vriendin. Het maakt niet uit welke rol je uitoefent. 

Wij zijn Gods geliefde dochters van wie Hij innig veel en onvoorwaardelijk houdt. Hij is blij met ons, Hij heeft alle vertrouwen in ons. Hij heeft ons onze kinderen toevertrouwd omdat Hij wist dat wij deze verantwoordelijkheid aankunnen. 

Vertrouw er maar op dat Hij alle vertrouwen in ons heeft.


Gerelateerde bijbelstudies

Ontvang meldingen van nieuwe blogs

Meest recente