En het was goed, zei God

Deze week lezen we over hoe we ons lichaam mogen en kunnen toewijden aan God. We lezen dat ons lichaam een tempel is van de Heilige Geest en we horen tegenwoordig in de media ook dat we goed voor ons lichaam moeten zorgen. Dit zijn geen nieuwe dingen die we lezen en horen. Ook Gods Woord roept ons op om goed en verstandig met ons lichaam om te gaan. En zo aan het begin van het nieuwe jaar heb je wellicht een goed voornemen om gezonder te eten of meer te bewegen in 2024.

Toch kan onze relatie met ons lichaam soms best ingewikkeld zijn. Dit lichaam wat je hebt, heb je gekregen van God. Maar dat betekent niet dat het niet zonder gebreken is. We leven in een gebroken wereld, een vervuilde wereld en de maatschappij heeft geregeld heel ongezonde boodschappen over hoe we naar ons lichaam zouden moeten kijken.

Kijk jij weleens in de spiegel? Gewoon naar je eigen lichaam? Zonder kleding? Zonder make-up? Gewoon helemaal zoals je bent? Zonder oordeel? Zo heeft God jou gemaakt. Met twee voeten die jou brengen waar je heen gaat. Met twee benen die je gewicht dragen. Met een bekken wat al je organen draagt en huisvest. Met handen die zorgen, strelen, koken, schoonmaken, dragen… Met een nek wat je hoofd draagt. Met een hoofd wat kijkt, ruikt, proeft, hoort, spreekt, denkt. Met een borst en longen die elke minuut ademhalen, lucht opzuigen en weer uitademen. Met een hart dat klopt en bloed rondpompt. Dank jij God voor dat prachtige lichaam wat Hij jou heeft gegeven en wat jou leven geeft? Of zie jij dat er teveel vet rond je buik zit, of striae op je billen en benen, pukkels op je gezicht, een onderkin, te wijd uitstaande oren, ogen die achteruit gaan, rimpels… Hoe kijk jij naar je lichaam? Als een door God gegeven geschenk of zie je vooral wat er niet goed aan is?

Voel je hoe ingewikkeld het kan zijn, zorgen voor je lichaam? We weten dat het beweging nodig heeft, voedsel, aandacht en liefde. Maar we geven het snel te weinig van wat het nodig heeft óf juist teveel. We beulen het af of we vertroetelen het.

God heeft jou en je lichaam gemaakt. En het was goed, zei Hij. 

We mogen Hem dienen met ons hele leven, hart en denken. En ook met ons lichaam. We kunnen Hem dienen als we goed voor ons lichaam zorgen, net zoals we goed mogen zorgen voor ons hart en denken. Als we ons hart richten op God en ons denken vullen met Zijn waarheid, dan zorgen we er goed voor en kunnen we daarmee Hem dienen. Als we ons lichaam verzorgen en het geven wat het nodig heeft om krachtig te zijn en te kunnen functioneren, dan kunnen we met ons lichaam Hem dienen. En hoe die verzorging eruit ziet kunnen we voor een groot deel ook terugvinden in de Bijbel.

God plaatste de mens in de tuin in Eden en gaf hem van de vrucht van de bomen te eten. Ook gaf Hij de mens later de dieren als voedsel, behalve het bloed, bij Noach. En nog weer later kwamen er allerlei voedselwetten voor het volk Israël. Hier kunnen we heel veel wijsheid uit halen uit wat gezond is om ons lichaam mee te voeden. En dat is vast niet al dat bewerkte voedsel wat tegenwoordig in de supermarkt te vinden is…

Hij gaf de mens de rustdag, de sabbat. Rust hebben wij als mensen nodig. De hele schepping zit vol met ritme, seizoenen, vrucht dragen en rusten. Zo mogen ook wij zorgen voor ons lichaam door het ritme van ons lichaam te volgen en het een gezond leefritme te geven. Rusten, werken, eten, slapen, ontspanning en inspanning. Niet altijd maar doorgaan maar ook niet alleen maar bankhangen.

Maar ook over onze seksualiteit is wijsheid te vinden in de Bijbel. Hij heeft ons gemaakt als vrouw met alle bijbehorende hormonen en schommelingen en met onze verlangens. Ook daarvan zei God dat het goed was en Adam en Eva waren naakt en ze schaamden zich niet voor elkaar. In Hooglied lezen we ook hoe prachtig de seksualiteit beleefd wordt door de bruid en de bruidegom. Het is een geschenk van God. Toch lezen we ook genoeg verhalen hoe het niet beheersen van je lichaam veel pijn en ellende kan veroorzaken. Neem alleen al het verhaal van David en Batséba, dan hoeven we nog niet eens alle wetten door te spitten rondom zuiverheid en overspel. 

Heb jij het verlangen God te eren met je lichaam? Zorg er goed voor. Geef je lichaam wat het nodig heeft om gezond en krachtig te zijn. Geef niet toe aan elke begeerte, maar beheers jezelf en zoek daarin naar wijsheid om gezond om te gaan met je verlangens. Wees als een lieve, zorgzame moeder (of een goede rentmeester) voor je lichaam. Dank God voor je lichaam en dat het werkt! Eer God met je lichaam, wees een heilige tempel van de Heilige Geest en ga en dien in het koninkrijk van God. Vertrouw Hem dat Hij je geeft wat je nodig hebt.

Maar zoek eerst het Koninkrijk van God en Zijn gerechtigheid, en al deze dingen zullen u erbij gegeven worden. – Mattheus 6:33

Gerelateerde bijbelstudies

Ontvang meldingen van nieuwe blogs

Meest recente