Een sterke vrouw worden

Deze studie heet Volledige overgave. De afgelopen 6 weken hebben we gelezen over vrouwen die worstelen met het volledig overgeven van hun leven aan God maar ook over vrouwen die precies wisten waar ze naartoe moesten met hun problemen en hartzeer. We eindigen deze studie met de sterke vrouw uit Spreuken 31. Dat is een vrouw die weet van aanpakken, die trouw is en God dient met haar hele hart en al haar kracht. Voel jij je ook zo geïntimideerd door haar?

 

Er staat niet dat deze vrouw echt bestaat. Het is een ideaal plaatje van hoe een sterke vrouw kan zijn. Wat zou zij doen? Hoe zou zij handelen? Hoe zouden mensen naar haar kijken? Zij is waardevol. Daar begint vers 10 mee. Zij zoekt het goede en zorgt voor de mensen om haar heen, beginnend bij degene die het dichtst bij staat en steeds een cirkel verder. Zij zorgt voor haar huis, voor voedsel, voor inkomen. Ze werkt hard en vergaart rijkdom en deelt van haar overvloed. Zij spreekt wijze woorden, zij lacht en spreekt vanuit genegenheid naar anderen. Ze ziet om naar de armen.

 

Wat heb ik nodig om zo’n vrouw te worden? Hoe kan ik zoveel geven aan anderen en van zoveel betekenis zijn in deze wereld? 

 

Bevalligheid is bedrieglijk en schoonheid vergankelijk, een vrouw die de HEERE vreest, die zal geprezen worden. (vers 30)

 

Dat is het geheim. 

 

De HEERE vrezen. 

 

Hier staat niet dat we geen aandacht zouden moeten besteden aan ons uiterlijk of daar geen tijd en geld aan uit moeten geven. Hier staat dat het vergankelijk is, en deze sterke vrouw weet dat. Zij vertrouwt op de Heer, niet op haar eigen kracht of wat anderen van haar vinden.

 

En dat zijn kwaliteiten die ik ook terug zie in de vrouwen die we afgelopen weken hebben bestudeerd. Maria gaf niet om haar reputatie van ongetrouwde moeder. Zij wilde de Heer dienen en vrezen, ‘laat met mij geschieden overeenkomstig uw woord’ is wat zij tegen de engel zei. Sifra en Pua gaven meer om wat God van hen dacht en met hen zou doen, dan om de macht van de Farao van Egypte. Abigaïl ging recht op David af die met zwaarden naar haar huis toe onderweg was, zij wist dat David gezegend werd door God en zij vreesde God en Zijn dienstknecht meer dan haar man. 

 

Hoe word ik zo’n vrouw? Een vrouw die de Heer meer vreest dan de mening van mensen? Zodat ik dat kan doen wat God van mij vraagt en voor mijn huis kan zorgen. In deze maatschappij is het zo moeilijk om je eigen weg te gaan. Iedereen vindt altijd ergens wat van en dat vind ik soms best ingewikkeld. Maar als ik me richt op wat God van mij vraagt en me richt op de kwaliteiten die Hij mij gegeven heeft (en niet op de kwaliteiten van anderen wat ik dan ook zou moeten doen) dan ben ik een sterke vrouw. Dan ga ik de weg die Hij voor mij heeft, dan voer ik de taken uit die God op mijn pad brengt en dan ben ik een vrouw die de Heere vreest.

 

En jij? Ben jij een vrouw die zich richt op wat God van haar vraagt of raak je afgeleid door de wereld om je heen? Vul jij je met Zijn Woord en heb jij mensen om je heen die jou richten op Gods Woord? Want we hoeven het niet alleen te doen. We mogen aangemoedigd worden door anderen die ook de Heere vrezen en Hem boven alles stellen. Zo zijn we samen een gemeenschap van vrouwen die de Heer dienen en daarmee bouwen we aan Gods Koninkrijk.

Gerelateerde bijbelstudies

Ontvang meldingen van nieuwe blogs

Meest recente