Ben jij al ‘bulletproof’?

We zijn bij de tweede week over de wapenrusting aangekomen, een onderwerp wat over het algemeen best ver van mij af staat. Ik denk dan eerst aan een helm en harnas – een ridder in blik gehuld – wat we wel zien als we een kasteel bezoeken, iets van lang geleden. De meesten van ons zijn ook niet in actieve dienst bij politie, ME of het leger waardoor het dichterbij zou komen.

 

Maar juist vanmorgen zag ik een aangrijpend filmpje van het net gemobiliseerde leger van Israël. Deze mannen en vrouwen, jongens en meisjes zingen samen het ‘Hatikvah’, hun nationale hymne van de hoop, voordat ze de oorlog in zullen gaan en oog in oog met de vijand komen te staan. Wat is het op zo’n moment belangrijk dat je weet wat je opdracht is, en wat je allemaal aan en bij je moet hebben om de strijd te kunnen voeren.

 

Zo moeten wij niet vergeten dat wij óók een strijd hebben te voeren, al is het niet zo zichtbaar als op het filmpje dat ik vanmorgen zag. Een belangrijk onderdeel van onze onzichtbare wapenrusting is het borstharnas. Vergeet niet om dat harnas wat je hart en al je vitale organen beschermt, elke ochtend weer aan te trekken. Zonder dit harnas ben je namelijk een gemakkelijk doelwit, heel kwetsbaar en snel uitgeschakeld als de strijd ontbrandt. In termen van tegenwoordig is dat het kogelvrije vest, dat de soldaten in Israël ook zeker aan zullen hebben. Ons kogelvrije vest is het borstharnas van de gerechtigheid, van ‘recht doen’, rechtvaardig zijn. 

 

Hoe kun je dat nu aantrekken als je een gewoon mens bent die nog lang niet volmaakt is hier op aarde en nog vaak de fout ingaat als soldaat van Christus?

 

Voor het borstharnas geldt (evenals voor andere attributen van de wapenrusting) dat we eigenlijk ‘Christus aantrekken’. Wauw, wat is dat een mooi gezichtspunt, het is niet mijn borstharnas en mijn gerechtigheid, maar het is de gerechtigheid van Christus die we aan mogen trekken! Dat klinkt veel betrouwbaarder dan wanneer het een harnas zou zijn wat ik zelf gemaakt heb!

 

Zo voel ik me echt veel veiliger als satan mij aanvalt. Hij kan mij aanvallen door te zeggen: ‘Hoezo rechtvaardig? Dat ben jij helemaal niet! Want die en die verkeerde daden zag ik zonet bij jou! En wat je gisteren naliet, je had je buurvrouw toch wel te hulp kunnen schieten? Veel bidden vergeet je ook wel vaak’. Zo kan de tegenstander van alles opnoemen en zo je zwakke plekken bestoken, want die weet hij heel goed te vinden.

En zonder het harnas van Christus’ gerechtigheid, treft dit zeker doel en raakt het je hart. Want satan heeft gelijk als hij kijkt naar wie ik ben vanuit mijzelf. En de kracht om deze aanval te weerstaan zou helemaal niet aanwezig kunnen zijn.

 

Maar nu heb ik bewust in de ochtend het harnas van de gerechtigheid van Christus aangetrokken. Die aanval? Ik zie die aankomen maar het raakt me niet! Christus is namelijk volmaakt en Zijn gerechtigheid beschermt mij, is helemaal om mij heen. De aanval ketst af. En daarom kan ik verder. Ik kan alert blijven en ben zo in staat ook echt te handelen naar de gerechtigheid die ik heb ontvangen – die ik heb aangedaan deze ochtend.

 

Hij is mijn beschermer die over mij waakt! Die niet sluimeren of slapen zal … Psalm 121

 

Ik bid dat jij ook elke ochtend het harnas van de gerechtigheid aan zult trekken en zo ervaart dat de Heer Zelf je bescherming is en de kogels van de tegenstander afketsen op Zijn gerechtigheid. Dan zijn we pas echt ‘bulletproof’! Wat een Beschermer hebben wij! Wees je daarvan bewust, elke minuut van de dag!

 

En om de bijbelse term weer te gebruiken: Laten we met dit borstharnas aan (of pantser zoals een andere vertaling het zegt) ook steeds, elke dag de rechtvaardigheid van Christus blijven verspreiden, zichtbaar en merkbaar voor de mensen om ons heen.

 

.

 

Gerelateerde bijbelstudies

Ontvang meldingen van nieuwe blogs

Meest recente