Wees barmhartig, Ik zal alles rechtzetten!

 

Zalig zijn zij die hongeren en dorsten naar de gerechtigheid, want zij zullen verzadigd worden. Zalig zijn de barmhartigen, want aan hen zal barmhartigheid bewezen worden. (HSV)

 

Het is heerlijk voor je als je honger en dorst hebt naar rechtvaardigheid. Want je honger zal gestild worden.  Het is heerlijk voor je als je goed en vriendelijk bent voor andere mensen. Want dan zal God voor jou ook goed en vriendelijk zijn. (BB)

 

De zaligsprekingen. Het is niet een woord dat we nu nog veel gebruiken in het Nederlands. Als je in Vlaanderen woont zal het nog wel meer in het dagelijks woordgebruik voorkomen. Dan is dat een uitroep als je wilt benoemen hoe fijn iets is, hoe je ergens van geniet en wat staat voor het goede leven!

 

De Basisbijbel zegt: het is heerlijk voor je als… Het is heerlijk als je honger en dorst hebt naar rechtvaardigheid. Het is heerlijk voor je als je goed en vriendelijk bent. 

 

Jezus sprak deze woorden uit tegenover mensen die onderdrukt werden. Mensen die het moeilijk hadden. Het uitschot van de samenleving. De mensen die niks hadden, die niet meetelden in de samenleving en aan het wachten waren op de Messias. De gezalfde van God die alles recht zou zetten. De man die zou heersen en iedereen weer zijn eigen land terug zou geven. Hij zou opkomen voor de mensen die onderaan de samenleving stonden en die hen te eten zou geven. De orde zou hersteld worden. De tempeldienst zou weer in ere hersteld worden en aan Zijn heerschappij zou geen einde komen. 

 

En dan komt Jezus en Hij zegt: gelukkig ben je als je honger en dorst hebt naar gerechtigheid. Huh?! Dat is helemaal geen fijn gevoel! Dat betekent namelijk dat er onrecht is en dat je daardoor een gat hebt vanbinnen wat blijft zeuren. Ken je dat gevoel van een lege maag? Van een hete dag waarop je zo’n dorst hebt dat je mond helemaal droog is? Zoals je lichaam water en voedsel nodig heeft om te leven, zo hebben deze mensen gerechtigheid nodig! 

 

Er zijn ook nu in onze tijd zoveel mensen die honger en dorst hebben naar gerechtigheid. Mensen aan beide kanten van een conflict. Mensen die tekort gedaan zijn door hun overheid. Mensen die vastzitten in mensenhandel. Mensen die geen eerlijk loon krijgen om van te leven. 

 

Misschien heb jij ook honger en dorst naar gerechtigheid, omdat je het niet meer aankan hoeveel onrecht mensen elkaar aandoen in deze wereld. Weet dan dat Jezus jou ‘zalig’, ‘gelukkig’, ‘het is heerlijk voor je’ noemt. En misschien moet je nog heel lang wachten op die verzadiging, op dat moment dat je honger gestild zal zijn, maar misschien is dat moment ook wel heel dichtbij. Het moment dat Jezus alles recht zal zetten. Hij is dé Rechtvaardige. Hij zal komen om recht te spreken en recht te doen aan allen die onder onrecht hebben geleden. 

 

Als je hier niet naar zou hongeren en dorsten, dan zou Jezus deze honger en dorst ook nooit kunnen stillen. Als je verlangt naar gerechtigheid, dan lijkt je hart op dat van Jezus. Als we lezen hoe Hij rondliep in Israël om recht te doen aan de mensen die weggezet werden en hoe Hij genezing en herstel bracht aan mensen die niet meetelden, dan mag dat jouw hart troosten. Je hart lijkt op dat van Jezus als je honger en dorst hebt naar gerechtigheid. Naar rechtvaardige relaties, naar herstel en genezing. 

 

Hoe jouw onrechtvaardige situatie er ook uitziet, weet dat Jezus het eens recht zal maken. En dat is voor mij een enorme troost als ik om mij heen kijk naar alle gebrokenheid en al het onrecht in deze wereld. Het kan me enorm hopeloos en boos maken als ik te veel in de krant lees en al het nieuws wil volgen. Dan richt ik mijn blik weer naar Jezus en Zijn woorden en Zijn waarheid. Hij vult mij met hoop en moed om het vol te houden. En Hij helpt mij om barmhartig te zijn. Goed en vriendelijk naar de mensen om mij heen. Hij verandert mijn hart als ik me blijf vullen met Zijn woord, waarheid en genade. Als ik die woorden en genade weer mag uitdelen naar de mensen om mij heen, dan zal ik dat ook weer mogen ontvangen. Van God zelf en wie weet ook van de mensen om mij heen.

 

 

Gerelateerde bijbelstudies

Ontvang meldingen van nieuwe blogs

Meest recente