Waar vind ik waarheid?

Door mijn opvoeding en alles wat ik als kind heb meegemaakt heb ik geleerd dat het heel zinvol is om alles zelf in de hand te houden. Doordat de volwassenen om mij heen niet goed voor mij konden zorgen, leerde ik al op jonge leeftijd dat ik zelf de verantwoordelijkheid op me moest nemen. In die tijd was het verstandig om zelf alle touwtjes stevig in eigen hand te houden. Ik leerde dat het verdraaien van de waarheid handig en regelmatig nodig was om soms letterlijk te overleven. Door schade en schande heb ik geleerd om alleen op mijzelf te vertrouwen. Hierdoor ben ik erg wantrouwend geworden naar anderen toe. Ik geloofde nooit zomaar wat een ander zei.

Waarheid herkennen, iemand op zijn woord geloven vind ik misschien wel het meest moeilijke van in deze wereld leven.

Tegenwoordig is het verspreiden van ‘fakenieuws’ ontzettend makkelijk. Door social media en andere platformen kan je in no-time leugens de wereld in sturen. Maak er een aantrekkelijke video bij en de halve wereld is er al snel van op de hoogte. Van nature is de mens nieuwsgierig en onderzoekend, dit zijn prachtige eigenschappen die God in de mens heeft gelegd. Maar hoe onderscheiden we in deze wereld nog de waarheid van de leugens? We worden zo makkelijk meegezogen in een web van kleine onwaarheden. Over wie je bent en hoe je zou moeten zijn. De maatschappij doet ons geloven dat we moeten streven naar perfectie, we zien ideaalbeelden over hoe we eruit moeten zien en hoe we onszelf mooier zouden kunnen maken. Alsof dat nodig is om zo tot onze bestemming te komen. We worden opgeroepen om het beste uit onszelf te halen en om te blijven ontwikkelen door cursussen of trainingen te volgen, zodat we het volgende level kunnen halen. We worden geacht naar beter, meer en hoger te verlangen. Alleen zo bereiken we het hoogste doel en komen we tot onze bestemming.

 

Wanneer ik dit allemaal door mijn gedachten laat gaan krijg ik het eerlijk gezegd nogal benauwd. Ik ben moe van het streven naar perfectie. Ik ben moe geworden van het altijd wantrouwend luisteren naar dat wat de ander zegt. Ik ben moe van het continu zorgen voor mijzelf. Mijn handen beginnen zeer te doen van het krampachtig vasthouden van al die touwtjes.

Ook ik ben op zoek naar de waarheid en naar mijn bestemming. Afgelopen week realiseerde ik me weer dat ook ik nog regelmatig op de verkeerde plekken zoek. Ik kijk om me heen, in plaats dat ik naar boven kijk. Ik kijk naar mijn situatie en luister naar mijn gevoel. Terwijl ik weet dat ik naar God moet kijken en moet luisteren naar Zijn waarheid.

In het evangelie van Johannes lezen we hoe Jezus leeft, wat Hij doet en wat Hij zegt. Jezus getuigt keer op keer Wie Hij is en met welk recht Hij spreekt. Wanneer de mensen Hem horen spreken vragen ze zich af waar Zijn wijsheid vandaan komt en of het wel waarheid is. Ook bij hen zie je een sceptische houding. En sommige leerlingen besluiten Hem niet langer te volgen. Ze geloven niet meer in Hem. Anderen worden juist Zijn leerlingen en geloven dat wat Jezus zegt de waarheid is en dat Hij van God zelf komt.

Wanneer je al weet Wie Jezus is, dan weet je dat Hij uit de hemel bij God Zelf vandaan komt. God is waarheid, het kan dan ook niet anders dat de woorden die Jezus spreekt waarheid zijn, want ze komen van God. Telkens weer wijst Jezus op Zijn Vader, op onze Vader. Wanneer ik op zoek ga naar de waarheid, dan zal ik dat dus moeten zoeken bij God de Vader. We lezen in de andere evangeliën dat Jezus Zich regelmatig terugtrok om bij Zijn Vader te zijn. Ook wij mogen ons regelmatig terugtrekken om Bij God te zijn. We mogen Zijn woord bestuderen, in stilte aan Zijn voeten zitten om te horen wat Hij zegt. Bij Hem is de echte waarheid te vinden, want Hij ís Waarheid. Het is goed om ons te laten vullen met Zijn woorden van waarheid. Zodat Zijn waarheid de leugens waar de maatschappij ons mee wil laten vullen overstemt. Wanneer Gods waarheid diep geworteld raakt in ons denken en ons hart, zullen de leugens van de vijand ons steeds minder raken. Dan krijgen ze geen ruimte en ketsen ze af op ons schild van geloof.

Dan zullen we ook, in navolging van Jezus, Gods waarheid verkondigen. Over onszelf, over onze kinderen, onze buren, onze vrienden en onze familie.

Wat Jezus zegt is de waarheid en die waarheid komt van God. God zegt dat wij Zijn geliefde kinderen zijn. Prachtig gemaakt en innig geliefd, God vindt vreugde in ons.

Het is mijn gebed dat jij die waarheid aanneemt, dat je dat gelooft en dat dit mag landen in je hart.

We kunnen ons hele leven lang gaan afvragen wat onze bestemming is. Als kinderen van God mogen we weten dat we een hemelse bestemming tot in de eeuwigheid bij God hebben. Dat geeft troost. Maar ook tot die tijd is het onze bestemming om bij Jezus te zijn en in Zijn waarheid te blijven. Dus eet van Zijn lichaam en drink van Zijn bloed, dan leef je vanuit Hem, en ontvang je eeuwig leven dat nu al begint. Dan kan je van nu af aan eeuwige leven in je bestemming!

Gerelateerde bijbelstudies

Ontvang meldingen van nieuwe blogs

Meest recente