Vertrouw de Heer en verban angst

We hebben het over veel dingen gehad in de afgelopen 6 weken, maar als we onze studie over Angst en Bezorgdheid afronden, wil ik dat we ons richten op het advies wat gegeven wordt in Spreuken 3: 5-8: Vertrouw op de Heer!

Dit klinkt ongetwijfeld gemakkelijker dan het is, maar het is de sleutel tot overwinning over de vele angsten en bezorgdheden waar we gedurende de dag in verstrikt raken. 

In vers 5 krijgen we een positieve en negatieve opdracht. Laten we de negatieve eerst bekijken.

1. Steun niet op je eigen inzicht

Hoe wijs ben jij? Heb je alles al uitgevogeld? Heb je alle antwoorden? Doe je erg je best om je leven onder controle te houden?

De meeste tijd van ons leven geloven we dat we weten wat het beste is, en dan raken we in paniek wanneer onze leven niet zo wordt zoals we hadden gehoopt, gedroomd of gepland.

Hoe weten we nu of we op onze eigen inzichten steunen? Een paar signalen hiervoor zijn dat we weinig bidden, boos zijn als dingen niet op onze manier gaan, en worstelen met bezorgdheid. Dit is het bewijs dat we denken te weten wat het beste is, en geen behoefte hebben aan Gods wijsheid en leiding. God en Zijn wijze raad niet in ons leven toestaan, leidt er toe dat angst en bezorgdheid geregeld ons hart binnenkomen.

Misschien zit je financieel krap, of wordt je geplaagd door ziekte, wellicht wacht je nog steeds op de man van je dromen, of wil je graag een kind krijgen maar blijf je nog steeds kinderloos. Als je steunt op je eigen inzichten, zul je onmogelijk kunnen zien hoe zelfs onze donkere tijden voor ons ten goede meewerken in Gods plan. Ons zicht is van nature zwak. We kunnen niet méér dan een paar seconden van onze levens per keer overzien. We weten niet wat deze avond, of morgen, en zeker niet wat volgende week voor ons in petto heeft.

Vanwege ons beperkte zicht kunnen we niet het hele plaatje overzien en zodoende lijken veel dingen onscherp en uit proportie. Ons begrijpen is gedeeltelijk en zwak, wat betekent dat als we daarop steunen, het zal breken en wij in angst en bezorgdheid achterblijven.

2. Vertrouw op de Heer met je hele hart.

Bevrijding van de angst in ons leven zal komen als we op de Heer vertrouwen met ons hele hart. Dat doen we door af te zien van onszelf en onze situatie, en die onder de goedheid, kracht en genade van God te stellen.

Besef het: wat betekent het voor God om goed te zijn? Is Hij in staat níet goed te zijn? Wat betekent dit voor alles waar je doorheen gaat in je leven?

Wat weet jij van Gods kracht? Hoe ver reikt Zijn kracht? Hoe beïnvloedt Zijn kracht jouw leven? Hoe komt Zijn kracht in je leven en welk doel dient het?

En wat vind je van Zijn genade? Wat betekent genade en hoe zie je die naar voren komen in je leven?

Hoe dieper je God kent, hoe makkelijker het voor jou is om Hem te vertrouwen. Hoe meer je de Heer vertrouwt, hoe minder je te vrezen hebt omdat je inzicht niet gegrond is in je eigen beperkte begrip van het leven, maar in God’s eeuwige kracht, wijsheid en goedheid.

Welke vertrouwen kan je hebben als angst je overvalt? Je vertrouwen is dat je geborgen bent in de hand van God, die niets toe zal laten in je leven, waar je niet doorheen zal komen met Zijn kracht en wijsheid. Je zekerheid is dat door Jezus Christus, de Heer je God is, en jij Zijn kind. Hij houdt van je en Hij zal volmaakt voor je zorgen.

Er is grote vrede in het vertrouwen op de Heer met je hele hart. Hij heeft je gemaakt, stierf voor je, redde je en nam je aan, zal je opwekken en maakt een plaats klaar voor jou in Zijn koninkrijk. Hij zal je nu niet verlaten. En Hij verwacht niet dat je in je eentje maar wat aanmoddert in je leven. Breng alles bij Hem in gebed, van het moment dat alles nog levensgroot is en kijk hoe je angst verdwijnt.

De Heer van het leven zegt, “Vrees niet, want Ik ben uw God!”
Schatten van kennis;
fonteinen van genade;
rivieren van troost;
torens van sterkte;
ontelbare vreugden –
liggen verborgen in dit kostbare woord: “Ik ben Uw God!”
Onthoud het – en wees sterk; vergeet het – en je bent zwak.
Voed je ermee – en wees vrolijk; negeer het – en het is je bang om het hart.
Jehovah-God is van u!
Christen. vrees niet!

 

George Mylne uit 1854

Kijkend naar Jezus,

Gerelateerde bijbelstudies

Ontvang meldingen van nieuwe blogs

Meest recente