Scherven

Kintsugi. Ik hoorde er laatst pas over, maar het is een eeuwenoude Japanse traditie waarbij gebroken aardewerk met vloeibaar goud, zilver of platina wordt gerepareerd. Door deze kostbare metalen blijf je voor altijd de breuklijn zien, maar hun aanwezigheid maakt het weer één geheel en geeft waarde aan iets wat anders afval zou zijn. Ik heb lang nagedacht over de symboliek hierachter en het is prachtig.

In Jesaja 64:8 lezen we: “Maar nu, HEERE, U bent onze Vader! Wij zijn het leem en U bent onze Pottenbakker: wij zijn allen het werk van Uw handen.” Wij zijn door God geschapen naar Zijn beeld, maar wij zijn mensen en van nature zwak en gebroken. Als gebroken vaten treuren wij om onze verloren stukken, voelen wij de pijn van scherpe randen, zijn we ons bewust van ons beschadigde uiterlijk en gekrenkt in onze trots om wat wij denken dat onze eigenwaarde is. Het mooie is dat God ons in onze gebrokenheid tegemoet komt. Onze littekens en gebrokenheid horen bij ons mens-zijn, wij zijn daardoor niet lelijk of nutteloos voor God. Gods genade is het goud, dat door Jezus’ offer vrijelijk over ons wordt vergoten. Hij geeft ons waarde en maakt ons kostbaar. Als wij het aandurven onze littekens te laten zien en ons verhaal te vertellen, is ons herwonnen leven een getuigenis voor deze wereld.

Wanneer wij vandaag Jesaja 66:2 lezen: “Want Mijn hand heeft al die dingen gemaakt, en daardoor bestaan al die dingen, spreekt de HEERE. Maar Ik zal zien op deze, op de ellendige en verslagene van geest, en wie voor Mijn woord beeft,” laten we dan een paar dingen goed onthouden. Wij zijn uit onszelf niet in staat om Gods aandacht te verdienen, te winnen, te kopen of waard te zijn – laat staan Zijn liefde en toewijding. Toch zegt Hij dat wij Hem genoeg zijn. Hij neemt onze scherven en herstelt in ons nieuw leven. Wij hebben geen reden of excuus om trots op onszelf te zijn. Laten onze woorden, onze gebeden en ons leven een weerspiegeling zijn van Zijn goedheid en onze afhankelijkheid van Zijn genade.

Hem komt toe alle eer van onze mond en de aanbidding van ons hart. Het Christendom draait niet om perfectie, maar om verlossing. God zij de eer!

Gerelateerde bijbelstudies

Ontvang meldingen van nieuwe blogs

Meest recente