Loyale vrienden

Vriendschap. We verlangen er met z’n allen naar, maar het kan verrassend moeilijk zijn.

Ik heb het niet over het aantal vrienden dat je op sociale media hebt. 

Ik heb het zelfs niet over mensen met wie je misschien in een sportteam zit of met wie je samen gaat eten.

Ik heb het over die ene vriend of die paar vrienden met wie je wederzijdse toewijding deelt zoals de Bijbel de band tussen David en Jonathan beschrijft.

 “Jonathan raakte met hart en ziel aan David verbonden. Jonathan had hem lief als zichzelf.” — 1 Samuel 18:1

De Bijbel beschrijft de genegenheid, loyaliteit en opoffering tussen deze twee mannen. In het belang van zijn vriend maakte Jonathan plannen achter de rug van zijn vader, koning Saul, en berispte hij hem. De band tussen Jonathan en David was dieper dan bloedverwantschap.

Wat maakt dit soort vrienden anders dan andere vrienden?

Ze kennen jou.

Niet oppervlakkig, maar deze vrienden kennen jouw dromen, jouw diepste geheimen en jouw lelijke kanten. En desondanks blijven ze en houden ze van je.

Ze zijn er. 

Soms zijn ze er in het echt. Soms zijn ze er in de vorm van een telefoontje of een sms’je. Hoe ze ook van je verwijderd zijn wat betreft tijd, afstand of globale pandemie, ze staan klaar om te helpen wanneer je ze nodig hebt.

Ze bidden voor je.

Ze doen voorbede voor je en bidden tot God voor jouw bescherming, jouw gezondheid, jouw succes. 

Ze spreken waarheid je leven in.

Wanneer ik aan mijn beste vrienden denk, word ik volledig overweldigd door Gods vriendelijkheid die hen in mijn leven heeft gezet. Zijn genade en goedertierenheid zijn grenzeloos zichtbaar in de manier waarop zij van me houden en me bemoedigen. Mijn geloof is sterker vanwege hun invloed in mijn leven.

En ik, op mijn beurt, ben toegewijd aan hen. Hun lasten drukken zwaar op mij en ik vier hun successen oprecht mee.

Dit betekent niet dat een vriendschap ooit perfect zal zijn. We zijn zondige mensen en we zijn er niet immuun voor om egoïstische, ongevoelige, gemene of jaloerse dingen te doen. Ook de satan erkent dat vriendschap kostbaar is en hij probeert stress te veroorzaken, wat een zware wissel trekt op onze relaties.

Het verschil dat deze hechte vriendschappen maakt, is dat je weet dat ze de moeite waard zijn om voor te vechten, om ze te voeden en te redden. Ze zijn het waard dat je er veel moeite in stopt, ze zijn de verontschuldigingen waard, ze zijn de heropbouw waard, ze zijn de offers waard.

Laat me ook dit zeggen: ik weet dat sommige mensen die dit lezen eenzaam zijn. Misschien heb je geen echte vriend in deze periode van je leven. Ook ik heb me alleen gevoeld in een overvolle kamer. Je mag weten dat we als Love God Greatly een gemeenschap willen zijn die een uitnodigende, veilige plek biedt waar je aan authentieke relaties kunt bouwen. Je bent hier welkom. 

Ik bid dat ieder van ons toegewijde, loyale vrienden heeft en dat ieder van ons dat ook voor een ander is.