Let op!

Let op! Pas op! Kijk uit! Drie korte zinnetjes die ik als moeder geregeld moet roepen tegen mijn kinderen. De ene keer meer uit paniek dan de andere keer, soms vanuit rust en soms vanuit adrenaline. Want oh, wat lijken kinderen het soms snel te vergeten hoe gevaarlijk het is om de straat over te steken. Ik kan eindeloos herhalen dat ze eerst uit moeten kijken, dat ze moeten opletten op hun omgeving en voorzichtig moeten zijn. Het zou heel mooi zijn als je je kinderen kan vertrouwen dat ze zelf risico’s kunnen inschatten maar dat is echt iets wat we hen als ouders moeten leren en in mogen begeleiden.

Mijn jongste twee kinderen zitten sinds kort op zelfverdediging. Daar leren ze op te letten en waakzaam te zijn want er zijn mensen op deze wereld die je pijn willen doen. Dat is geen fijne les om hen te leren maar om te zien hoe ze zich leren verdedigen is een prettig gevoel voor mij als moeder. Afgelopen zondag is mijn dochtertje tegen haar hoofd geschopt buiten op straat. Ze was vergeten dat ze zich kan verdedigen. Ze was vergeten waakzaam te zijn. En dat deed zeer. Gelukkig deed de schrik meer pijn dan de schop zelf en de les lijkt wel doorgedrongen te zijn dat het belangrijk is om waakzaam te zijn.

Zoals mijn kinderen leren waakzaam te zijn in de buitenwereld, zo roept Jezus ons ook op om waakzaam te zijn. Wees waakzaam herhaalt Hij keer op keer in de tekst van maandag in Markus 13. Wees waakzaam! De BasisBijbel vertaalt het met ‘Blijf goed opletten!’

Als ik in de auto rijd dan overkomt me wel eens dat ik ineens een stuk verder ben dan ik dacht. Ik raak wel eens afgeleid in mijn gedachten. Dat is niet veilig. Ik moet echt goed blijven opletten anders veroorzaak ik nog een ongeluk. Ik moet me concentreren op de weg en waar ik heen ga.

Wat heb ik nodig om waakzaam te zijn, te blijven opletten als het gaat om het verwachten van de komst van Jezus? Ik heb het nodig om elke dag mijn blik te richten op Jezus. Om één met Hem te zijn. Als ik wakker word kijk ik dan eerst op mijn telefoon welke appjes ik heb? Of lees ik eerst Gods Woord? En als ik het nieuws lees, raak ik dan bezorgd of bid ik voor de wereld? Begrijp ik waar deze wereld naartoe gaat, dat het hier niet beter wordt en dat er meer en meer weeën zullen komen die de komst van de Mensenzoon aankondigen?

Om in waakzaamheid te leven, om Jezus te verwachten en te letten op de tekenen om ons heen hebben we het niet nodig om uit te pluizen wat er in de wereld gebeurt. Maar we hebben het nodig om ons te richten op Degene die alles in Zijn hand heeft. Leef je leven in overgave en afhankelijkheid van God. Leef een leven van aanbidding. Stem je wil af op de wil van God en laat je leiden door Zijn Geest. Je hoeft niet bang te zijn voor wat er om je heen gebeurt. Ook als het stormt om je heen dan mag je weten dat Jezus bij jou in de boot zit en dan ben je veilig. Dwars door die storm heen ben je onderweg naar een heerlijke hemelse toekomst.

Wees waakzaam. Laat je niet bang maken, laat je niet gek maken en richt je ogen op Jezus. Verwacht Hem elke dag en volg Hem waar Hij je brengt. De tijd is nabij dat Hij komt om ons te halen. Getuig dus vandaag nog van Wie Hij is. Bid voor hen die hun leven wagen om het goede nieuws te brengen op plekken waar dat nog niet geklonken heeft, waar het duister is en de duivel aan de macht is. Bid voor hen die het licht brengen in de duisternis. Bid voor hen die andere gelovigen aansporen een leven van overgave aan God te leven. Zodat onze levens een levend offer mogen zijn en aangenaam voor Hem die alle eer toekomt.

Gerelateerde bijbelstudies

Ontvang meldingen van nieuwe blogs

Meest recente