Lees je Bijbel

Misschien heb jij het boekje allang gezien, ingekeken, en al zuchtend weer weggelegd. Het boekje ‘Lees je Bijbel’ van Corien Oranje. Want Bijbellezen, dat wil je wel maar het is vaak zo lastig om er een blijvende gewoonte van te maken. Het kan ook zijn dat het voor jou geen moeite (meer) kost om regelmatig in je Bijbel te lezen. Je hebt ontdekt door de jaren heen welke manier voor jou werkt en omdat je deze blog leest zou het best kunnen dat de SOAP-methode jou heeft geholpen om geregeld in je Bijbel te lezen.

Wat antwoorden mensen als je ze vraagt wat de Bijbel voor hen persoonlijk betekent? Opvallend vaak komen dan beelden langs die met voedsel te maken hebben: ‘Dagelijks brood’ en ‘voeding voor de ziel’, bijvoorbeeld. De vraag hoorde bij een online enquête onder gebruikers van debijbel.nl, die door 3500 mensen uit de breedte van christelijk Nederland is ingevuld. Ook uit andere onderdelen van de enquête blijkt dat de motivatie om de Bijbel te lezen hoog is: bijna 80% zou dagelijks in de Bijbel willen lezen, en zo’n 56% doet dat ook daadwerkelijk. Dat zijn trouwens vaak korte momenten: maar 19,2% leest een kwartier of langer. Voor nog geen 2% is de verwachting van anderen een reden om de Bijbel te pakken: de motivatie komt bijna altijd uit onszelf. (citaat van debijbel.nl)

De motivatie komt bijna altijd uit onszelf. Het verlangen groeit in jouw hart om meer in Gods Woord te willen lezen. Om voedsel voor je ziel te krijgen. Uit het onderzoek blijkt ook dat we mensen om ons heen nodig hebben die ons helpen om er een gewoonte van te maken. Die ons aansporen om door te gaan of opnieuw te beginnen als we even zijn afgehaakt. Maar waar we soms ook van mogen horen dat het lastig is om een nieuwe gewoonte aan te leren. Het gaat niet vanzelf.

Voor mijzelf was dit ook een hele zoektocht en het heeft jaren geduurd voor ik de gewoonte erin had om dagelijks Bijbel te lezen. Ik lees nu de Bijbel in een jaar voor de 5e keer. Elke ochtend opent mijn telefoon voor mij de Bijbelapp, zo hoef ik er niet eens over na te denken. Toch is het lezen van een paar hoofdstukken voor mij nog wel iets anders dan SOAPen. Elke dag SOAPen lukt mij alleen als mijn dagen er hetzelfde uitzien, zodat ik routine heb, en in dit seizoen van mijn leven is elke dag anders. En dat is oké.

Hoe is dat voor jou gegaan? Weet jij al welke manier van Bijbel lezen bij je past? In het boek staat een test om te ontdekken welke manier van Bijbel lezen bij je past. De test kan je ook online vinden. Zo kom je meer te weten over de manier waarop jij graag bijbelstudie doet. Is dat in een groep? Alleen? Wil je het Hebreeuwse woord weten of ga je liever creatief aan de slag? Werk je graag met een vast leesrooster of sla je je Bijbel open en vertrouw je erop dat je leest wat je die dag moet lezen? Diep je graag een thema uit of lees je liever een bijbelboek in zijn geheel?

Het toffe van Love God Greatly vind ik dat we proberen elke vrouw aan te moedigen Gods Woord te lezen. We bieden themastudies maar ook bijbelboeken om door te werken in een paar weken. Je kan de studies in een grotere groep doen of alleen. Je kan de studie volgen via de YouVersion app of je koopt de studiegids en pent daarin al je gedachten op. En welke letter van het SOAP je ook aanspreekt maakt niet uit. Handletter de tekst bij S, zoek elk woord en alle verbanden uit bij O, schrijf al je gedachten op en wat God tot je spreekt bij A of bidt vurig tot God bij P. Je kan overdenkingen of blogposts lezen bij de studie, maar dat hoeft niet.

Als we dat samen kunnen doen laten we daarmee iets zien van de veelkleurigheid van Gods Gemeente en van Wie Hij is. Trap niet in de valkuil van vergelijken, ‘kon ik maar net zo mooi bidden als zij’, ‘zij is goed in Hebreeuws zeg, daar moet ik eigenlijk ook meer mee doen’, ‘wat is zij creatief, dat lukt mij nooit’, ‘zij schrijft hele lange epistels, ik maar een half A4tje…’, ‘zij schrijft trouw elke dag iets op, het lukt mij maar één keer per week’ of ‘wat bedenkt zij creatieve toepassingen en het lukt haar ook nog om dat uit te leven’.

God heeft jou gemaakt zoals je bent. Laat je bemoedigen door de talenten van een ander maar probeer niet te worden zoals zij. Deel uit van wat je van je Schepper hebt gekregen en richt je ogen op Jezus. Laat je verlangen naar meer van Hem groeien. Zodat je van binnenuit gemotiveerd bent om meer in de Bijbel te lezen en niet vanuit schuldgevoel.

Hoe zoet zijn Uw woorden voor mijn gehemelte, zoeter dan honing voor mijn mond. – Psalm 119:103

Wist je dat in het boekje Lees je Bijbel SOAP wordt uitgelegd? Ingrid Bakker vertelt wat de SOAP haar gebracht heeft en hoe haar relatie met God hierdoor veranderd is.

Gerelateerde bijbelstudies

Ontvang meldingen van nieuwe blogs

Meest recente