Je hebt een trouwe vriend

Een van mijn favoriete hits aller tijden is ‘You’ve Got a Friend’ van James Taylor. Als de ballad op de radio komt, draai ik meteen het volume hoger en begin mee te zingen. Ik hou van de teksten, maar de waarheid van die woorden drong niet altijd door in mijn echte leven. Ik wou dat ik gewoon letterlijk mijn ogen kon sluiten en aan een vriend kon denken als ik neerslachtig en onrustig – ‘down and troubled’ – ben, en dan iemand aan zie komen  – ‘come running’ – om me de helpende hand te bieden.

Het is een geweldige theorie, maar een onrealistische verwachting. De realiteit is dat ik soms een vriend bel, – ‘call a friend’ – en haar vraag om me het antwoord op mijn problemen te geven, en dat deze uitgeputte vrouw me twee dagen later een antwoord stuurt. Mijn vrienden hebben te maken met zieke peuters, zieke oudere ouders en heel veel wasgoed. Ik ben niet de enige die door problemen wordt overweldigd.

En eerlijk gezegd, laten we eerlijk zijn, sommige vrienden zijn geweldig voor op de koffie en op karaokefeestjes, maar als je opeens niet het feestbeest bent, weten ze niet hoe ze met je verdriet moeten omgaan. Vrolijke vrienden kunnen de plotselinge regen niet aan, en daarom kiezen ze ervoor om niets te zeggen of komen zelfs niet met een paraplu. Als je door een seizoen van verdriet gaat, leer je dat sommige mensen alleen mooi-weervrienden zijn.

Heb je deze trieste les geleerd? Misschien rekende je op iemand om je te helpen de scherven op te rapen, en kreeg je alleen maar meer pijn. Zus, de Here Jezus weet hoe jij je voelt. Hij stierf wreed aan een kruis en al Zijn vrienden sloegen op de vlucht. Niemand begrijpt verraad en verlies beter dan onze Heiland. Je kunt jouw teleurstelling met Hem delen en erop vertrouwen dat Hij al jouw tranen zal tellen (Psalm 56: 9).

Je hebt een trouwe vriend in Jezus. Hij zal je nooit in de steek laten of verlaten. Je kunt met vertrouwen zeggen: “De Heere is voor mij een Helper en ik zal niet vrezen. Wat zal een mens mij doen?” (Hebreeën 13: 6) Je opofferende Heiland heeft het nooit te druk om in je behoeften te voorzien. Hij kan je puinhoop aan, en Hij zal altijd het leven over je uitspreken.

Jezus zal voor altijd die ene ware Vriend zijn die “meer toegewijd is dan een broer.” (Spreuken 18:24). Je kunt op dit moment Zijn machtige naam uitroepen, waar je ook bent, en erop vertrouwen dat Hij bij jou is. Winter, lente, zomer of herfst, je hoeft alleen te roepen – ‘Winter, spring, summer, or fall, all you’ve got to do is call’.
Jouw Helper zal zeker komen met Zijn troost om zelfs je donkerste nacht te verlichten, – ‘to brighten up even your darkest night