In Zijn hand

In Tsjechië zijn de coronamaatregelen niet zo streng als ik sommige andere landen. We mogen nog steeds naar de winkels en kunnen gewoon naar buiten voor een wandelingetje. Veel mensen werken vanuit huis en zorgen tegelijkertijd voor hun kinderen. Anderen hebben geen werk meer. Maar we prijzen God dat ons land niet veel besmettingen heeft. Op mijn leven heeft deze pandemie niet veel invloed: ik studeer en zit in mijn laatste jaar. Ik leer voor mijn laatste examens en ik schrijf mijn scriptie. Ik zou nu sowieso veel thuis zin geweest.

Toch raakt het me dat er zoveel niet doorgaat en ook dat ik niet weet wat er nog gaat komen doet wat met me. Het is het laatste jaar van mijn studie en het wat mijn plan om na die laatste examens en de scriptie te gaan trouwen. Die plannen heb ik nog steeds, ook al kan er nu door de quarantaine van alles niet doorgaan. Hoe het dan gaat? Dat weet ik nog niet. Op een van de eerste dagen van de quarantaine moest ik denken aan een tekst uit Psalm 33:10:

“De HEER doet de plannen van volken teniet, Hij verijdelt wat naties beramen.” (NBV)

Deze tekst vond ik altijd best wel wreed. Dit is niet de God die ik ken. Maar nu las ik deze tekst op een heel andere manier. Dat God onze plannen tenietdoet is niet een soort van straf. Het is gewoon een feit. Hoeveel volken, naties en overheden moeten op dit moment hun plannen wijzigen?

Toen ik aan het nadenken wat over hoe ik mijn bruidsmeisjes op de hoogte zou houden over alles wat er nu verandert onze trouwplannen, wilde ik zeggen dat onze plannen afhangen van het coronavirus. Ik besefte al snel dat dat een leugen is. Mijn lot ligt niet in de handen van het coronavirus. Mijn lot ligt in Gods handen. Dat is de waarheid die ik wil uitspreken!

Er staat nog wat in dat vers uit Psalm 33: “maar het plan van de HEER houdt eeuwig stand, wat Hij beraamt, blijft van geslecht tot geslacht.” (NBV)

Niemand weet wat er komen gaat, maar de plannen die God in Zijn hart bewaart voor ons, zijn voor alle generaties. Dit een zo’n bemoediging voor mij en ik hoop dat het jou vandaag ook zal bemoedigen.

 

Kristyna Cihakova

Love God Greatly Tsjechisch – Tsjechië