God prijzen, altijd

Misschien ken je het lied van de band Lev ‘Morgen dans je weer’ (Opwekking 824). Tijdens de donkerste periode van mijn leven had ik dit lied op repeat staan. Laat ik eerlijk bekennen dat ik er niet echt in geloofde. Terwijl ik huilend op bed lag en dit nummer hoorde geloofde ik niet dat God mijn hart zou helen of dat ik ooit weer zou dansen. Tegelijk klampte ik me vast aan deze woorden, omdat ik het wel wílde geloven. Ik wist: God is machtig, God is liefde, God is goed. Dat was Hij ooit, en dat zal Hij altijd zijn want Hij verandert nooit. Ik moest dit geloven en me vasthouden aan de beloftes die in de bijbel staan. Ik moest geloven dat het leven ooit weer lichter zou worden.

 

Afgelopen weken mochten we een heel aantal gedeeltes uit de bijbel lezen waarin verdriet, wanhoop en aanbidding dicht bij elkaar lagen. Persoonlijk vind ik de bijbel het meest hoopvolle boek wat bestaat. Alle emoties van de mens mogen er zijn en daar doorheen verweven lezen we keer op keer over Gods almacht, Zijn liefde en trouw. We lezen over Gods reddingsplan voor de mensheid. We lezen Zijn beloftes over onze levens, over wie wij zijn in Christus. En we lezen over Gods zorg en genade voor ons.

 

De mens is naar Gods evenbeeld gemaakt. Hoe we zijn, hoe we leven, met wat we doen en zeggen kunnen we God weerspiegelen. Het menselijke karakter laat iets zien van Wie God is. Jezus was hierin het beste voorbeeld omdat Hij als mens zonder zonde was.

Ik geloof dat wij mensen bestaan om God te aanbidden. Om God groot te maken en dat wij mensen met onze levens in staat zijn om altijd naar God te wijzen, naar Wie Hij is.

Het leven van Jezus was één grote aanbidding. Zelfs in het diepste lijden kon Hij nog steeds erkenen dat God Zijn Vader is. En dat Hij Hem diende en volgde.

Zo wil ik ook leven. Ondanks alle pijn van het leven Gods grootheid blijven zien en benoemen. Op deze manier zijn we een trouwe getuige van Wie God is.

 

Maar het is meer dan dat. Ik heb gemerkt dat het mezelf ook vervult met hoop en moed om verder door het leven te gaan. Ik geloof dat woorden enorme kracht hebben. Wanneer we belijden dat God Heer van ons leven is, Koning en Heerser van hemel en aarde, dan belijden we daarmee ook dat God boven alles staat. Dat, ongeacht de situatie waar we in zitten, we het van Hem verwachten. Ook als we het op het moment zelf niet voelen.

Wanneer ik God prijs en aanbid, dan zet me dat vrij. Ik laat mijn situatie, mijn wanhoop, pijn en verdriet los en geef alles over aan die Ene waar ik mijn hoop op vestig. Wanneer ik mijn halleluja’s naar de hemel uitroep dan maak ik een statement in de geestelijke wereld dat ik mijn omstandigheden niet laat bepalen wie ik ben of hoe ik mij voel. Ik roep het daarmee uit dat God Degene is aan Wie ik mij volledig overgeef. Dat ik Hem vertrouw en dat ik leef door Zijn kracht in mij. Zelfs als ik het allemaal niet zo voel, zelfs als ik reden genoeg heb om te klagen omdat mijn leven hier op aarde niet loopt zoals ik graag zou willen. Zelfs dan wil ik, naast mijn tranen van verdriet en onmacht, mijn handen omhoog heffen in aanbidding en God grootmaken om wie Hij is. Enkel en alleen omdat ik weet dat Hij mijn aanbidding waard is.

 

Het is mijn gebed dat jij, naast al je twijfels, al je vragen, al je tranen en frustraties toch elke keer weer ervoor kiest om God te aanbidden. Om Hem groot te maken, door lofprijzingsliederen te luisteren en te zingen. Om je bijbel te pakken en te lezen over Zijn goedheid en Zijn beloftes over jouw leven. Geloof wat God zegt in Zijn woord. Hij is geen mens die zou kunnen liegen, dus Zijn woord is betrouwbaar en waarachtig.

Omdat ik weet dat het je zal vullen met hoop en nieuwe moed om de volgende fase in je leven door te komen. Én omdat ik weet dat die grote God die we dienen het waard is om ten alle tijd onze aanbidding te ontvangen.

 

Prijs Hem, Hij houdt alles overeind, ook jou.

 

Uitdaging week 4:

Kies ervoor om deze week elke dag de tijd te nemen om God te prijzen. Begin met vijf minuten per dag en als dat lukt kan je het uitbreiden. Lees een psalm door of gebruik je eigen woorden. God prijzen herinnert ons aan Zijn liefde voor ons en aan Zijn machtige werk in ons leven.

Leesplan week 4:

Weekvers week 4:

Gerelateerde bijbelstudies

Ontvang meldingen van nieuwe blogs

Meest recente