Gemaakt voor gemeenschap met de wereld

Zo mag je van God getuigen in jouw wereld

‘U bent het licht van de wereld…’ Ik kan deze bekende woorden uit Matthëus 5 wel dromen. Lange tijd voelden die woorden als een grote, zo niet onmogelijke opdracht: ‘Hoe kan ik in mijn ééntje de wereld bereiken?’ Totdat ik de betekenis van deze woorden opnieuw ontdekte. En zo ook leerde: zó ben ik in gemeenschap met de wereld.

Laat ik het maar eerlijk opbiechten; ik heb soms last van het Moeder Teresa-syndroom. Ken je dat? Zo’n gevoel dat je de hele wereld moet redden… Als kind had ik al een groot rechtvaardigheidsgevoel. Niet voor niets koos ik voor een studie Journalistiek, mijn manier om op te komen voor de zwakkeren. Toen ik daarna serieus met mijn geloof bezig ging, voelde ik ineens Jezus’ ‘grote opdracht’ zwaar op mijn schouders: ‘“Ga dan heen, onderwijs al de volken…’ (Mattheüs 28:16-20), versterkt door teksten als ‘Je bent zout en licht voor deze wereld…’ (Mattheus 5:12-14). Al de volken? De hele wereld?! Waar moet ik beginnen?

Verstikkend
Jezus’ opdracht en woorden voelden steeds meer als verstikkend en een zware last. En precies aan dat gevoel moet ik terugdenken bij het thema van deze week: gemaakt voor gemeenschap met de wereld. Wat is die gemeenschap precies? En welke wereld eigenlijk? Mijn wereld speelt zich, eerlijk gezegd, vooral af in de ‘christelijke wereld’. Ik heb veel christelijke vrienden, werk bij een christelijke organisatie, zit in allerlei clubjes gelinkt aan de kerk en ik woon op de Veluwe, dé Bijbelbelt van Nederland. Op zich natuurlijk niets mis mee. Maar ik zie dat ik mezelf wel heel makkelijk wentel en terugtrek in dit eigen wereldje. Lekker veilig en vertrouwd. Toch geloof ik dat God meer van ons vraagt. Sterker nog: Hij vraagt ons juist om onze plek in de wereld in te nemen. Ook en misschien wel juist als die wereld ons pijn doet of ons uit onze fijne comfortzone trekt. Omdat Hij als geen ander weet dat juist dan Zijn liefde en genade zichtbaar worden.

Zendeling
God zelf ging ons hierin voor. De Schotse zendeling David Livingstone verwoordde dat treffend met de uitspraak: “God had maar één Zoon en Hij maakte Hem tot een zendeling.” En wat voor één! Jezus komst op aarde zette een enorme beweging in gang: Zoveel mensen die besluiten Hem te volgen! Maar daarmee was Gods missie nog niet volbracht: Jezus sprak bij Zijn Hemelvaart die bekende woorden: “Maak alle volken tot leerlingen van Mij”.

Heilige opdracht
Zijn werk gaat ook na Zijn Hemelvaart door door en beperkt zich niet tot de leerlingen. God wil ons ook inschakelen bij Zijn missie! De Bijbel staat vol met voorbeelden daarvan; hoe God mensen inschakelt. En ook Jezus is er heel uitgesproken over: wees het zout van de aarde, het licht in de wereld! Daar ligt een heilige opdracht voor ons. Onze tijd op aarde is niet bedoeld om onze stoel in de wachtkamer naar de hemel warm te houden, maar om op weg te gaan en onze taak als vertegenwoordigers van Jezus goed te vervullen. Te doen zoals Hij deed.

Hoe mag God jou gebruiken?
‘Maar hoe dan?’ denk je nu misschien… en waar?  Sinds de start van Lume, een beweging van vrouwen die elkaar willen helpen om hun geloof te delen en licht (Lume) te zijn, heb ik dit gesprek al vaak gevoerd. Het valt me steeds weer op dat we vaak een beeld hebben bij wat dat gaan of getuigen inhoudt. In dat beeld leggen we de lat meestal erg hoog voor onszelf. En zien we getuigen van Jezus vaak als iets extra’s op onze to do list, die toch al zo lang is door onze drukke gezinslevens.

Al in jou
Maar is dat echt wat Jezus bedoelt als Hij ons opdraagt het evangelie bekend te maken en ‘Licht te zijn voor de wereld’? Moeten we allemaal als zendeling naar Afrika of evangelist op het marktplein worden? Dat geloof ik niet. Wél geloof ik dat Hij van ons vraagt van Hem te getuigen! In de bekende tekst uit Matteüs 5: 14-16 zegt Hij niet voor niets ‘Laat je licht schijnen.’ Maar weet je, dat licht is al in ons! Kijk maar eens wat Jezus in Johannes 8: 12 zegt: ‘Ik ben het licht voor de wereld. Wie mij volgt, loopt nooit meer in de duisternis, maar heeft licht dat leven geeft.” Het enige wat Jezus van ons vraagt is: hoe kan ik vandaag door jou heen schijnen? Op de plek waar Ik jou plaats, met de talenten die Ik jou geef?

Niet alleen
Zo gesproken klinkt de grote opdracht om te getuigen al veel minder verstikkend… zelfs uitvoerbaar! Want als we dat als christenen allemaal op ons eigen plekje doen, dan vormen we samen een beweging van licht door de wereld heen! Juist daarom geeft God ons ook als christenen wereldwijd aan elkaar, zodat Hij overal op aarde vertegenwoordigers heeft. Daarin mogen we elkaar tot hand en voet zijn. Met ons gebed, hulp en financiële steun. Ook dat is gemeenschap zijn. God geeft ons bovendien niet alleen elkaar, maar ook het grote cadeau van Zichzelf. Als Jezus de grote opdracht uitspreekt, doet Hij ook een belofte: “Ik ben bij je tot ik weer terugkom op de wolken.” We hoeven dit niet alleen te doen!  Dat mag ons kracht en vertrouwen geven om dat zout en licht te zijn, maar ook bescheiden maken: het hangt niet van ons af…! Het is Gods plan; in de wereldgeschiedenis zijn wij minuscule stipjes op de tijdlijn, terwijl Hij alles omvat. God gaat rustig en kalm Zijn eigen weg. Met als enig mogelijke uitkomst: Mission completed!

Hoe mag God jou gebruiken bij het uitvoeren van Zijn plan? Wat staat er deze week in je agenda? Waar ga je naar toe? Welke mensen ga je ontmoeten? Denk er eens bewust over na: hoe kun jij in die ontmoetingen Jezus vertegenwoordigen en licht zijn?


PS. Wil je ontdekken wat jouw taal van geloof delen of getuigen  is? Doe de gratis online test op www.wijzijnlume.nl/jouwtaal.

Deze blog is geschreven door Hagar Prins van WijzijnLume en verschijnt ook als blog op wijzijnlume.nl.
Wij zijn Lume is een beweging van licht, met vrouwen over de hele wereld.
Het verlangen is om het geloof te delen, wereldwijd!

Gerelateerde bijbelstudies

Ontvang meldingen van nieuwe blogs

Meest recente