En nu aan de slag! (Een nieuwe tijd breekt aan)

Deze studie over de Petrus brieven brengt ons nu naar hoofdstuk 3, waar vrouwen direct worden aangesproken in de band die God heeft bedacht voor de mens op aarde: het huwelijk. Wat zou Petrus, de onverschrokken en impulsieve discipel die apostel werd met een grootse taak, vrouwen in deze tijd nu te zeggen kunnen hebben?

Wat we ook denken over het huwelijk en welke ervaring we er mee hebben – en ook als we niet getrouwd zijn: we kunnen allemaal iets leren van wat Petrus hier noemt als heel belangrijk: uw versiering zit niet aan de buitenkant, hoe je gekleed bent en hoeveel sieraden je om hebt, of je haar wel goed zit…. Dat klinkt best heel erg als boodschap voor deze tijd! Zeker als je bedenkt dat die uiterlijkheden via de sociale media juist vaak worden uitvergroot. Denk alleen al aan de reclame die overal tussendoor wordt gesmokkeld, waar het ook altijd draait om de buitenkant. (Dit eten is belangrijk, zoveel kilo moet je afvallen, ga vooral naar de sportschool, rimpels kun je voorkomen, en wil je rijk worden, doe dan dit en dat…) Zelfs verdienen vrouwen hun brood als ‘influencer’, ze willen anderen beïnvloeden met alles wat het aardse leven in hun ogen mooi en belangrijk maakt.

Maar Petrus zegt ons hier dat het gaat om ons hart, dat wat verborgen is. De Heer ziet ook het liefst een zachtmoedige en stille geest waarmee we ons mogen tooien. En stille geest klinkt best saai, en een vrouw die nooit reageert als haar man iets tegen haar zegt waarvan ze denkt: daar ben ik niet zo blij mee, of het klopt van geen kant wat je daar nu zegt, dat is niet zo aansprekend.

Maar misschien is een stille geest (wat we snel verbinden met slaafse onderdanigheid en alles maar over je heen laten komen) niet helemaal wat Petrus bedoelt. Een stille geest kan ook betekenen dat je vrede hebt, niet in onrust leeft en je hart geworteld is in God zelf. Jezus was ook stil als Hem iets werd verweten wat niet klopte, het was niet nodig dat Hij in de verdediging ging want Hij wist dat Hij in verbinding was met Zijn Vader en Hij was op de plek en situatie waar God Hem wilde hebben. (Daar kan ik nog heel veel van leren!) Op andere momenten sprak Hij wél en vertelde dan precies waar de schoen wrong.
Ken je het, misschien af en toe, dat je geest stil is…? Dan is ook zachtmoedigheid wat ook genoemd wordt als kenmerk van een gelovige vrouw, minder moeilijk. Het is ermee verbonden, de rust in je hart waardoor je niet van de wijs te brengen bent.

Deze boodschap is ook voor jou als je denkt: ‘ja, wat mooi om het zo te zien, maar voor mij is het mosterd na de maaltijd.’ Besef dan dat je deze principes altijd in praktijk kan gaan brengen. Het leven zit namelijk vol tests, alles om ons te laten groeien in geloof. En het huwelijk is zeker een test, die voor de ene vrouw zwaarder is dan voor de andere. De aanvallen van de duivel (die niet wil dat Christus en de gemeente worden gezien in jouw christelijke huwelijk) kunnen een zware test zijn waarbij je soms denkt: ‘ik ben te vaak gezakt ….’ Zeker als je huwelijk mis is gelopen en jij en je man uit elkaar zijn gegaan.
Weet dan dat God een vergevende God is en je steeds opnieuw mag beginnen.

Petrus moedigt ons aan: doe goed en laat je geen schrik aanjagen, ook niet door je verleden. Het is ook echt een uitdaging voor de vrouwen die hun kinderen nu moeten grootbrengen om niet verschrikt te worden door deze tijd, die vol is van ongoddelijke dingen en omstandigheden. Laat je niet afleiden door alles om je heen en doe goed! En onthoud dit in je hart. Wat is Petrus’ boodschap ook voor deze tijd actueel. En lijd je vanwege de gerechtigheid al doe je goed, ook dan geldt: schrik er niet van!

De uiteindelijke clou van dit hoofdstuk is Christus heiligen in ons hart als Heer. Hij is goed en rechtvaardig, zachtmoedig, en alles wat de vrucht van de Geest verder is. Geef Hem die plek in je hart en Hij zal dat alles in jou uitwerken. En als mensen dan kwaad van je spreken, dan hoef je jezelf niet te verdedigen. Je mag stil zijn en je goede daden laten spreken. En worden ze nieuwsgierig? Wees altijd bereid verantwoording af te leggen van de hoop die in je is. Petrus verbindt dat hier met de doop. We zijn schoon en rein, heilig geworden. We hebben een goed geweten tot God omdat Jezus is opgestaan. En onze hoop is dat Hij terug komt!

 

En het eerste gedeelte van hoofdstuk 4

Daar staat een aansporing om echt aan de slag te gaan: want er is tijd genoeg voorbij gegaan met het doen van de wil van de heidenen.
Wat wij mogen doen is in dit leven ons wapenen met de gedachte dat Jezus ook hier op aarde heeft geleefd en niet toegaf aan de zonde. Hij doorstond telkens weer de test, al kostte dat lijden. Als Hij in ons woont, kan het voor ons ook werkelijkheid worden dat we de beproevingen doorstaan – heilig Hem als Heer! Zo kunnen we de rest van ons leven hier, de wil van God doen, ook als mensen ons daarom met de nek aankijken of zelfs vervolgen, want waarom zouden we méér zijn dan onze Meester?


Het duurt niet lang meer voordat Jezus terugkomt, word nuchter zodat u kunt bidden. Ik denk niet dat Petrus bedoelt dat we allemaal steeds dronken zijn, maar dat we ons zomaar mee kunnen laten slepen door emoties over alles wat om ons heen in de wereld gebeurt. Dat vangt onze aandacht en het zicht op God en Zijn plan met deze wereld kan dan helemaal op de achtergrond raken. Ik denk dan aan alle conflicten en oorlogen, maar ook de menselijke inspanningen en oplossingen voor dingen waarvan God gezegd heeft dat Hij het zal rechtzetten en oplossen wanneer Hij terugkomt. Ook kunnen we verstrikt zijn in het aardse leven, wat niet persé zondige dingen hoeven te zijn maar wel ons te veel in beslag nemen. Zoals: wat zullen we eten en waarmee zullen we ons kleden….

Petrus draagt ons op van harte en bestendig lief te hebben. Wees gastvrij, spreek woorden als van God en dien elkaar als uit kracht door God verleent … alles vanuit Hem.


Wat een mooie opdracht voor deze ‘laatste dagen’. Als we ons laten leiden door de Geest ontvangen we een zachtmoedige en stille geest en zal de vrucht verder zichtbaar worden. En nu aan de slag! Doe goed en wordt niet verschrikt. Doorsta de test. Tot beschaming van de mensen die kwaadspreken over ons en tot een getuigenis van de hoop die in ons is!

 

Gerelateerde bijbelstudies

Ontvang meldingen van nieuwe blogs

Meest recente