Een aanraking in geloof

“Deze had van Jezus gehoord en kwam van achteren de menigte in en raakte Zijn bovenkleed aan, want zij zei: Als ik maar Zijn kleren kan aanraken, zal ik gezond worden. En meteen droogde de bron van haar bloed op, en merkte zij aan haar lichaam dat zij van die aandoening genezen was.” Markus 5:27-29

Dit is een van mijn favoriete verhalen in de Bijbel. Verhalen over verlossing en genezing geven mij altijd kracht en inspireren me om door te gaan, vooral omdat ik zelf door zware en teleurstellende seizoenen van het leven ben gegaan. Te weten dat ik niet alleen ben in mijn lijden, dat Jezus ons ziet en een diepe zorg voor ons heeft en bereid is om een wonder te verrichten, bemoedigt mijn hart zo ontzettend.

Heb je ooit in een levensfase gezeten waarin je het gevoel had dat je alles kwijt was? Je huwelijk? Een levenslange vriendschap? Een goedbetaalde baan? Je droomhuis? Misschien voelde het alsof enige wat overgebleven was een piepklein beetje geloof was en geloofde je dat de Heer op de een of andere manier in jouw situatie tevoorschijn zou komen en misschien, heel misschien, jij die genezing zou gaan ontvangen, dat herstel of die hulp zou gaan krijgen waar je voor had gebeden. Nou, ik heb dat ook meegemaakt. Geloof, het maakt niet uit hoe groot of hoe klein het is, verandert dingen.

Het werkelijke wonder in dit verhaal in Markus 5:25-34 is wat er in het zieke lichaam van deze vrouw gezond bleef: haar geloof. Ze had alles geprobeerd en had niks meer over: geen doktoren, geen geld. Maar ze had hoop en geloof. Ze waagde het niet alleen om te geloven dat Jezus haar kon genezen, maar ze handelde naar dat geloof; ze wilde slechts één aanraking toen Hij langsliep.

Omdat ze volgens de wet als onrein beschouwd moest worden, zou haar aanraking Jezus onrein hebben moeten maken. Maar omdat Jezus de kracht had om haar rein te maken, gebeurde het tegenovergestelde. ‘En meteen droogde de bron van haar bloed op’ (Markus 5:29). Zonder het met woorden te vragen, oogcontact of een aanraking van Jezus. Zelfs haar aanraken van Zijn bovenkleed was ‘op anderhalve meter afstand’ en toch wist Jezus dat zij Hem had aangeraakt en dat zij onmiddellijk haar genezing had ontvangen. Hij stopte echter met lopen en stelde toch de vraag aan de menigte: ‘Wie raakte Mijn bovenkleed aan?’

Wat Jezus op dat moment deed, zelfs nadat het wonder van genezing was verricht, is zo speciaal dat we ook daarnaar moeten kijken.

Zorgen, twijfel, verwarring, depressie, boosheid, verbittering en gevoelens van veroordeling zijn allemaal voorbeelden van de tactieken die de vijand gebruikt om onze gedachten en ons geloof aan te vallen. Jezus gaf deze vrouw de gelegenheid om uit haar schaamte te stappen; door haar ‘dochter’ te noemen, herstelde Hij en kon ze haar plek opnieuw innemen in de gemeenschap waar ze publiekelijk een verschoppeling was geweest. Hij had dit niet hoeven doen, maar Hij wilde dat zij zonder enige twijfel wist dat zij haar genezing had ontvangen vanwege haar geloof.

Waar is jouw geloof vandaag de dag?
We moeten een strijdbare houding hebben in dit leven dat we aan deze kant van de hemel leiden. De strijd is echt, maar Jezus is groter.

Ben je bereid om God op Zijn Woord te geloven? Ben je bereid om God te smeken om de dingen waar jij om geeft? We zullen God nooit beledigen door te veel te vragen; we beledigen Hem echter wel door minder te vragen dan Hij bereid is om voor ons te doen. Steeds weer zien we hoe de Heer er vreugde in schept om gebroken en vergeten mensen te herstellen, te verlossen en te genezen.

Jij bent zo geliefd en je bent het waard om nogmaals aangeraakt te worden door je hemelse Vader. Laat je geloof boven je uitstijgen. Wees sterk en moedig. Hij zal je daar ontmoeten, beloofd.

Gerelateerde bijbelstudies

Ontvang meldingen van nieuwe blogs

Meest recente