Diepgeworteld

Word niet moe.

Ben jij ook op dat punt aangeland? Ben je moe en vraag je jezelf af wanneer er ruimte zal zijn om rustiger aan te doen en eens diep adem te halen? Jezelf voorbijrennen, steeds maar weer alles geven, alle noodzakelijke en goede dingen doen, maar het gevoel hebben dat je niets meer te geven hebt. Belast met wat er in de wereld, in je gemeenschap en in je gezin gebeurt.

Om de goede strijd te blijven voeren, de race te lopen tot het eind, trouw te leven en discipelen te maken, heb je uithoudingsvermogen nodig… niet dat je jezelf opbrandt.

Eerlijk gezegd ben ik mentaal, emotioneel en fysiek vermoeid. Dit jaar was moeilijk, de afgelopen maanden waren uitdagend, de laatste week was een wervelwind van drukte en vreugde en gelach en late nachten. Het is daarnaast ook volkomen onbekend wat de komende maanden zullen brengen. Er zijn niet genoeg uren in de dag voor het werk waar ik ‘ja’ tegen heb gezegd en ‘s nachts niet genoeg uren voor de rust waar mijn lichaam zo wanhopig naar hunkert.

Ik heb Jezus nodig. Maar ik heb ook een rustmoment nodig. In onze lezing van vandaag moedigt de auteur van Hebreeën ons aan om verder te gaan dan de (op zich goede) geloofsrituelen en dieper te graven. Ga de oppervlakkigheid voorbij. Mijn man is een meester in alles wat met landschapsarchitectuur te maken heeft, dus het voorbeeld dat we vandaag lezen, trof me op een nieuwe manier toen ik het las en deed me denken aan het gras in onze achtertuin. Er is gras dat snel groeit, wat de beste optie lijkt – het wordt snel groen in de lente, maar het is vaak dun en zwak, met ondiepe wortels. En je hebt de gedeelten die luxueus aanvoelen, het soort gras dat weken nodig heeft vol zorgvuldige verzorging, besproeiing en aandacht, zelfs om tot een klein gazon te komen. De kleur is dieper, het gras is winterhard en als het zijn wortels heeft, zal het vanzelf gaan groeien. Het is niet gemakkelijk, het gaat niet snel, maar het is de tijd en moeite waard. Land dat wordt bevloeid maar wordt verwaarloosd, zal onkruid voortbrengen. Levens die alleen maar bestaan uit werk en geen rust kennen, worstelen om het overvloedige leven te ervaren dat God voor ons heeft klaarliggen.Harten die Christus aanvaarden maar weigeren volwassen te worden in hun geloof, negeren de gift die God ons heeft gegeven.

Gelukkig waarschuwt de auteur van Hebreeën niet alleen voor oppervlakkigheid, maar geeft ook een oplossing. Blijf ijverig. Sta stevig. Bedenk dat God rechtvaardig en trouw is. Volg degenen na die volharding, uithoudingsvermogen en geduld laten zien.

Onze lezing uit Galaten 6: 9 geeft een soortgelijke aanmoediging: “We moeten dus niet moe worden om goed te doen, want te zijner tijd zullen we oogsten, als we het niet opgeven.” Als we moe zijn, voelt opgeven als de gemakkelijkste weg – maar ons voor de wereld verstoppen, de gaven negeren die God je heeft gegeven en de leugen geloven dat God je toch nooit zou kunnen gebruiken? Het kan een seizoen lang gemakkelijk aanvoelen, maar het christelijk leven is niet een plek waar we geroepen zijn om ‘gemakkelijk’ of ‘comfortabel’ te zijn. Je bent nodig, precies waar je bent, om een ​​licht te zijn dat hoop weerspiegelt in een gewonde wereld. Maar het gaat niet lukken als we moe zijn.

Word niet moe. Breng tijd door met God en vraag Hem waar je zelf naar voren bent gestapt en niet geduldig hebt gewacht. Zoek Zijn wijsheid om erachter te komen of er goede dingen zijn die je hebt gekoesterd die je ervan weerhouden te investeren in iets dat nog groter is. Rust in Gods aanwezigheid, geloof in Zijn beloften, Zijn trouw en Zijn liefde. Doe het harde, langzame werk dat resulteert in diepe wortels, zodat, wanneer de tijd daar is, jouw geloof zich verspreidt naar de mensen om je heen en jij degene bent die zij willen navolgen.

Uitdaging week 3:

Lees deze week naast je dagelijkse Bijbelstudie ook eens Genesis 14:17-24 door, om meer te leren over Melchizedek. Wat voor hogepriester was Melchizedek? Wat betekent het dat Jezus hogepriester is in de orde van Melchizedek en niet in de orde van de Levieten zoals de andere Israëlische hogepriesters? Waarom moest het priesterschap van Jezus van een andere orde zijn?

Leesplan week 3:

Een vers om uit je hoofd te leren: 

Gerelateerde bijbelstudies

Ontvang meldingen van nieuwe blogs

Meest recente