De schaamte dat je niet genoeg bent

Bijna mijn hele leven heb ik last gehad van schaamtegevoelens. Aan een paar van mijn vroegste herinneringen aan school zit een overweldigend gevoel van schaamte gekoppeld. Ik kan me nog zo goed voor de geest halen hoe ik in de kleuterschool zat en dat één van mijn klasgenootjes al kon lezen. Vlak nadat we een paar van de letters van het alfabet hadden geleerd, gingen we in een kring zitten en liet mijn lerares een van de meisjes uit mijn klas in haar schommelstoel zitten om ons een kort verhaaltje voor te lezen. Ik was onder de indruk, maar ook overweldigd. Ik dacht dat ik dat nooit zou kunnen. De dag waarop mijn lerares tegen ons zei dat we tot 100 gingen leren tellen, wilde ik alleen maar van school. Toen kwam ik erachter dat je twaalf jaar naar school moest gaan voor een diploma. En de kleuterjaren telden niet mee. Ik wilde naar huis en nooit meer terugkomen.

School was moeilijk voor me, zeker in die vroege jaren.

In groep 3 kreeg ik de labels dyslexie en leerstoornis. Deze labels brachten in de daaropvolgende jaren een hoop schaamte met zich mee.

Ook Mozes wist het een en ander over het venijn van schaamte. In Exodus 4 vroeg hij God om een ander voor de opdracht te kiezen. Vanwege zijn ‘zwakte’ of ‘invaliditeit’ voelde Mozes zich onzeker om voor mensen te spreken. Zijn terughoudendheid om God te gehoorzamen toont de stevige grip van schaamte op zijn leven. Voor ons lijkt het bijna ondenkbaar om God te vragen om iemand anders voor te opdracht te vragen en toch is dat precies wat Mozes deed.

Vanwege schaamte dacht Mozes niet dat hij iets te bieden had. Hij vertrouwde er niet op dat God nog steeds krachtig door zijn zwakte heen zou kunnen bewegen. De schaamte die Mozes ervoer, maakte dat hij zich minder voelde, onbruikbaar, ongeschikt en gebroken.

In de afgelopen jaren heb ik diezelfde gevoelens van schaamte gehad en ik worstel er nu nog steeds mee.

In onze zwakheid is God sterk (2 Korinthe 12:9-11). We zien deze waarheid tot leven komen in het leven van Mozes wanneer hij er later voor kiest om zijn schaamte hem er niet van te laten weerhouden om Gods roeping op zijn leven te gehoorzamen. Gebeurde dit van het ene op het andere moment? Nee, het gebeurde stap voor stap. Mozes koos er elke dag voor om te vertrouwen en voorwaarts te gaan. Zo vormde God Mozes. Hij werd een geweldige leider, een leider die God gebruikte om Zijn volk weg te leiden uit slavernij en naar het beloofde land te brengen.

Als je naar de vele mannen en vrouwen kijkt die God in de geschiedenis krachtig gebruikte, dan zul je leiders zien wiens eerste gevecht een gevecht met schaamte was.

Schaamte heeft er een handje van om jou het kwetsbare gevoel te geven dat je minder bent, niet genoeg.

Schaamte wil dat jij je verstopt en niet Gods woordvoerder of woordvoedster bent.

Overal in de Bijbel, vooral zichtbaar in Mozes leven, zoekt God juist bewust diegenen uit die gehuld gaan in schaamte. Hij laat wederom zien dat Zijn hart uitgaat naar degenen die gekwetst zijn en dat Hij het is Die de kracht heeft om hun leven te herstellen.

Wat God door Mozes’ leven deed, kan Hij ook in jouw leven doen.

In Psalm 103 lezen we over Gods meelevende, genadige, geduldige en loyale liefde voor Zijn kinderen, zichtbaar wordend in het leven van Mozes. God had voor een minder gebroken leider kunnen kiezen, maar deed dat niet. Dat zegt een hoop over Gods hart voor de gekwetsten.

Ik weet niet wat in jouw leven de oorzaak voor schaamte is, maar ik wil dat je weet dat God jou krachtig kan en wil gebruiken, ondanks de leugens die je hoort. De volgende keer dat je het gewicht van de schaamte op je voelt drukken, denk dan aan Mozes en hoe God krachtig door zijn leven heen werkte. Vertrouw erop dat God ook krachtig door jouw leven kan werken. Onthoud dat je voor God nooit te gebroken bent om te gebruiken of te herstellen.

Love God Greatly,

Gerelateerde bijbelstudies

Ontvang meldingen van nieuwe blogs

Meest recente