De noodzaak van het kruis

Deze week is de veertigdagentijd begonnen. Een tijd waarin veel christenen een soberder leven gaan leiden door te vasten. Om zo een tijd van bezinning te hebben en zich voor te bereiden op pasen. Ook ik doe hieraan mee. Samen met een aantal andere broers en zussen zal ik me de komende tijd richten op de laatste 18 uur van het leven van Jezus. Ik wil me op Hem richten en het wonder van het kruis opnieuw tot me laten doordringen.

Op de eerste dag werd ik direct stilgezet bij de noodzaak van het kruis. Jezus stierf omdat de wereld dat nodig had. Wanneer ik om me heen kijk zie ik zoveel verschrikkingen, zoveel leed, verdriet en pijn. De mensheid maakt er een zooitje van. In landen als Afghanistan, Maynar én de Oekraïne woedt (al langere tijd) oorlog. In mijn directere omgeving zie ik ook veel leed. Families worden uit elkaar gedreven door verschillende visies en politieke ideeën. Ik hoor over leegheid en liefdeloosheid in huwelijken, kinderen die gepest worden en depressieve jongeren. Eenzaamheid en armoede lijkt ook in Nederland bij de cultuur te gaan horen.

Als ik over deze dingen hoor dan breekt mijn hart. Er lijkt geen einde te komen aan de verschrikkingen van deze wereld. Het voelt alsof we in een lange donkere tunnel leven, geen idee waar of wanneer die tunnel eindigt. Gelukkig is er vrijwel altijd licht aan het einde van een tunnel. Godzijdank, in de volle betekenis van dat woord, hebben wij als kinderen van God zicht op hét Licht.

Volgende week starten we met de nieuwe studie waarbij we het evangelie van Johannes zullen doornemen. Ik kijk er naar uit. Juist het evangelie van Johannes laat zo duidelijk zien wie Jezus voor de wereld is. Het eerste hoofdstuk getuigt al van Wie Jezus is. Hij is het vleesgeworden Woord, het Licht dat in de duistere wereld schijnt. Hem hebben we nodig. In Hem en door Hem heeft het leven zin. Ondanks dat het lijkt alsof we in een hopeloze wereld leven, heeft ons leven toch eeuwigheidswaarde.

Komende weken zullen we daarover lezen en leren. We zullen, misschien wel opnieuw, ontdekken wat de diepe betekenis van het kruis voor ons leven en voor deze wereld is. Het is mijn gebed dat we samen over hoop en licht mogen lezen, ontvangen én verspreiden. Zodat deze wereld een beetje mooier en minder duister wordt. Bid je mee?!

 

Lieve Here Jezus, dank U dat we U steeds beter mogen leren kennen door Uw woord. Dank U dat U het vleesgeworden Woord bent. Dank U dat U ons kent.

Als we om ons heen kijken zien we hoe het duister om zich heen grijpt. Deze wereld heeft U nodig, wij hebben U nodig. Laat de duisternis oplichten door Uw aanwezigheid, laat de wereld vervuld raken van nieuwe hoop.

Almachtige God, vul ons met meer van U. Zodat wij Uw licht kunnen verspreiden.

In de naam van Jezus. Amen.

Gerelateerde bijbelstudies

Ontvang meldingen van nieuwe blogs

Meest recente