Angst bestrijden met dankbaarheid

“En alles wat u doet met woorden of met daden, doe dat alles in de Naam van de Heere Jezus,  terwijl u God en de Vader dankt door Hem. – Kolossensen 3:17

Je weet vast wel dat ik van goede verhalen houd.

Ik lees ze graag en ik schrijf ze ook graag. Niets boeit me meer dan iets wat uit het leven gegrepen en ook nog eens persoonlijk is. Doe er nog wat geweldig beeldmateriaal bij en het is goud waard.

Verhalen zijn krachtig: ze raken ons en leren ons dingen. Ze openen onze harten, laten onze gevoelens zien en helpen ons om onze eigen overtuigingen onder ogen te zien. En goede verhalen helpen ons ook om om te gaan met onze angst en bezorgdheid. Ze brengen ons verder, naar een vertrouwen en actie.

We horen van de wereld en van onze eigen trots dat we ons van onze beste kant moeten laten zien. We vertellen ons verhaal op een zo mooi mogelijke manier aan onze vrienden. Op social media laten we onze beste foto’s zien. We proberen een zo goed mogelijk beeld van onszelf te schilderen, zodat onze verhalen goed klinken. Zodat wij goed voor de dag komen.

Maar is het je wel eens opgevallen welk soort verhalen viral gaat op het internet? Laat ik je zeggen dat dat niet altijd verhalen van de perfecte levens zijn. Het zijn juist vaak de verhalen die een randje hebben en die echt zijn; de verhalen die gaan over hoop in moeilijke tijden, over liefde die het wint van angst, over het goede dat het kwade overwint en over dankbaarheid voor de verlossing van dat alles. Je kunt je er vast wel een voor de geest halen, of niet?

Hoe komt dit?

Ik denk dat het komt doordat we geschapen zijn met een verlangen naar een verhaal over verlossing.

Dat is precies wat de bijbel is – van kaft tot kaft – een lang verhaal dat ons meeneemt op een geweldige reis naar bergtoppen en door dalen. Het is een reis van geloof en van angst en een reis van wachten en verlangen… totdat hoop en opoffering en verlossing de overwinning behalen. Hoe geweldig is dat! De imperfectie van de behoeftigen leidt tot dankbaarheid voor de voorziening van de perfecte Verlosser.

Het is het meest geweldige verhaal dat ooit is verteld.

 “Ik zal Gods Naam loven met gezang en Hem met dankzegging groot maken.” – Psalm 69:31

Omdat Jezus de bron is van onze dankbaarheid is het logisch dat je een belangrijk verhaal hebt om te vertellen als jij gered bent.

Laten we vandaag kiezen om woorden van dankbaarheid uit te spreken in plaats van woorden van angst.

“Ik kan mijn verhaal niet delen,” zeg je.

Het is te ingewikkeld.

Te imperfect.

Te incompleet.

Te onopgelost.

Te moeilijk.

Te [vul maar in]…

Maar wacht even.

Vergeet niet dat de beste verhalen juist niet de perfecte verhalen zijn. Luister, niemand kan zichzelf herkennen in die verhalen. De beste verhalen gaan om hoop en dankbaarheid waarvanuit we leven als ons leven niet perfect is, omdat alle glorie niet meer voor ons is, maar voor de werkelijke held van het verhaal… onze perfecte Verlosser.  

Als we werkelijk vanuit dit soort voortdurende, oprechte dankbaarheid leven met onze imperfecte verhalen… zou dat wel eens viral kunnen gaan.

Angst kan niet regeren in een hart dat vol is van dankbaarheid.

Laten we vechten tegen de angst en de naam van Jezus vandaag verhogen door ons verhaal van dankbaarheid steeds weer te vertellen…

Aan Zijn Voeten,

LATEN WE PRATEN: Vertel ons je verhaal van dankbaarheid aan God hieronder…

Gerelateerde bijbelstudies

Ontvang meldingen van nieuwe blogs

Meest recente