Als je leven donker en zwaar voelt

Er zijn momenten in mijn leven geweest dat alles compleet donker voelde. De zon gaf geen warmte meer en de dag was net zo donker als de nacht. Het gevoel van wanhoop leek niet op te houden, zelfs de zuurstof die ik inademde voelde zwaar en donker.

Misschien herken je dat in meer of mindere mate. Wanneer we om ons heen kijken zien we een wereld vol dreigende gevaren. In onze eigen levens kunnen moeilijke situaties elkaar opvolgen. We zijn continu aan het overleven en innerlijke vrede ervaren we nauwelijks.

Hoe lang hou je dat gevoel? Hoe lang nog kan je doorgaan met deze manier van leven?

Ook David kent deze manier van leven. Hij was weliswaar tot koning gezalfd, maar voordat hij daadwerkelijk koning werd leefde hij als vluchteling. Continu werd hij achterna gezeten door het leger van Saul. David leefde in de woestijn, in grotten en holen. Hij leefde continu in angst en was zijn leven niet zeker. Hij was aan het óverleven. Wanneer hij om zich heen keek en zich richtte op de situaties in zijn leven dan had hij alle reden tot somberheid en wanhoop.

Veel psalmen zijn door David geschreven en we lezen hoe David het regelmatig uitroept tot God. Lange tijd heb ik tijdens het lezen van de psalmen gedacht dat David God aanriep uit wanhoop. Dat de vragen die hij had voortkwamen uit twijfel en angst. Maar zou het kunnen dat David die vragen stelt om zichzelf te herinneren aan de grootheid en trouw van God. En hoewel de psalmist op lang niet al zijn vragen antwoorden heeft, kan hij wel keer op keer getuigen van Wie God is.

God is de Allerhoogste, de Koning over heel de aarde en alles wat leeft. Vaak laten we ons gevoel bepalend zijn hoe wij in het leven staan. Wij richten ons vooral op de aarde en alles wat daar gebeurt. Waardoor we ons makkelijk laten meesleuren met de negativiteit van dat alles. Hierdoor laten we ons hoofd zakken en raken we nog meer gericht op wat hier beneden gebeurt.

Maar, lieve vrouw, ik wil je aanmoedigen om naar boven te kijken. Hef je hoofd omhoog! Omhoog naar onze God die troont in de hoogste hemelen en alles in Zijn hand houdt.

Hij is trouw, Hij is goed en altijd dezelfde. Er staat geschreven in Zijn woord dat er geen haar van jouw hoofd zal vallen zonder dat Hij er vanaf weet. Er ontgaat Hem niks. Jij bent volledig veilig in Zijn handen.

Wanneer door de donkerte in je leven en in je hart je zicht vertroebelt is geworden en je toekomst misschien uitzichtloos lijkt, bedenk dan Wie God is. Pak je bijbel erbij, lees de psalmen opnieuw en zoek naar wat er geschreven staat over de grootsheid van God. Laat je innerlijk vullen met Zijn liefde, vrede en trouw.

Je situatie verandert daar niet direct door, maar hoe je in je situatie staat wel. Neem Gods grootheid en almacht als uitgangspunt van je leven, leef vanuit Gods kracht.

Vertrouw Hem je leven maar toe. Hij kan dat aan!

Uitdaging week 1:

Denk eens terug aan een moment in je leven waarop jij vanwege jouw moeilijkheden moeite had om God te benaderen. Schrijf op welke moeilijke vragen je toen stelde, die niet overeen lijken te komen met God zoals jij Hem kent.

Leesplan week 1:

Weekvers week 1:

Gerelateerde bijbelstudies

Ontvang meldingen van nieuwe blogs

Meest recente