Bedenk het niet alleen, maar zeg het ook!

Het ondenkbare gebeurde toen ik naarstig zocht naar een manier om ons gesprek op gang te brengen. We spraken over het belang van bemoedigende woorden en over de noodzaak – en urgentie – om ze te spreken. Onverwacht verloren we onze geliefde vriendin, LGG-vertaler, leider en rolmodel Edurne.

  • Edurne was een bemoediger van nabij. Gesprekken met haar waren oplaadmomenten, en na ons gesprek voelde ik me altijd hoopvoller en tevredener.
  • Ze was een bemoediger van veraf. Edurne leefde in een afgelegen dorp in Venezuela. Ze kende dagelijkse ontberingen en had een haperende internetverbinding, maar dat weerhield haar nooit van het sturen van bemoedigende berichtjes en herinneringen dat ze gedreven voor jou aan het bidden was.
  • Zelfs in haar dood leven haar bemoedigende woorden door en deze zijn eigenlijk deel van haar nalatenschap.

Haar woorden deden ertoe. En nu nog steeds.

Vriendinnen, de wereld is hard. In het beste geval voelt het onvoorspelbaar. Te vaak voelt het verpletterend en verschrikkelijk. En in een wereld waar er zoveel ‘stemmen’ zijn en zoveel geluid – sociale media, tv, Twitter – is het des te belangrijker dat onze ware stemmen gehoord worden. We zijn zo verbonden, maar zo veel mensen voelen zich waardeloos en alleen.

Laten we met onze stilte niet medeplichtig zijn aan de wereldse, luidruchtige, seculiere chaos. Jouw woorden doen ertoe.

Maar ja, wat moeten we dan zeggen? Het hoeft niet opgepoetst te zijn of profetisch, maar realiseer je dat jouw woorden kunnen bouwen of breken. In de Bijbel lees je vaak hoe belangrijk het is om een ander te bemoedigen:

  • Bemoedig elkaar daarom, en bouw de één de ander op, zoals u trouwens al doet – 1 Thessalonicenzen 5:11
  • En laten wij op elkaar letten door elkaar aan te vuren tot liefde en goede werken. – Hebreeën 10:24

Vertel mensen het goede dat je in ze ziet. Koester je kinderen. Benoem innemende kwaliteiten van je echtgenoot. Zoek de mensen die te vaak over het hoofd gezien worden en vertel hen iets bemoedigends. Wees oprecht en doelgericht.

  • Bemoedig medegelovigen om de goede strijd te strijden totdat Christus terugkomt.
  • Bemoedig ongelovigen zodat ze zich verwonderen over (en zich uitstrekken naar) jouw onwankelbare hoop en vreugde.

Ontmoediging is Satans gereedschap en de Bijbel zegt erop toe te zien dat ‘niemand van u verhard zal worden door de verleiding van de zonde (Hebreeën 3:13). Satan creëert een ontmoedigende cirkel waarin ontevredenheid broeit en desillusie wordt gecreëerd.

Maar vriendinnen, we hebben de ultieme bemoediging in Jezus.

Wees het licht. Wees degene die waarheid spreekt. Wees de stem die genade toont. Wees het lied van hoop.

Je woorden doen ertoe,

Gerelateerde bijbelstudies

Ontvang meldingen van nieuwe blogs

Meest recente