Andere criteria

Soms vraag ik mij wel eens af hoeveel ‘Davids’ wij over het hoofd hebben gezien, omdat onze ogen op zoek waren naar een ‘Saul lookalike’. Wij denken precies te weten wat voor persoon God nodig heeft op een bepaalde plek, in een relatie of ‘op de troon’ en zodoende lopen we de ‘Davids’ die God ons geeft mis, omdat ze niet aan onze oppervlakkige eisen voldoen.

Ik kan me nog wel herinneren hoe ik op de middelbare school mijn toekomstige echtgenoot beschreef. Hij moest een bepaalde lengte en bruine ogen hebben en hij moest humor hebben. Allemaal vrij oppervlakkig… Een beetje zoals waar Samuël naar op zoek was. Naarmate ik groeide in mijn geloof kwamen er gelukkig zowel fysieke als geestelijke eigenschappen op mijn ‘toekomstige man’-lijstje te staan.

Samuël had ook een lijst met eisen.

Hij dacht te weten waar God naar op zoek was, iemand die eruit zag als Saul. Samuël besefte niet wat echt belangrijk was als het ging om wat voor persoon God zou gebruiken om Zijn volk te leiden. Net als wij was hij meer bezig met het uiterlijk van de toekomstige koning dan met wat er in zijn hart speelde.

Wij doen vandaag de dag precies hetzelfde.

In plaats van ons zorgen te maken over onze innerlijke gesteldheid, meten we ons welzijn af aan onze kledingmaat, onze bankrekening, de hoeveelheid likes op Instagram of het aantal keer dat ons Facebookbericht is gedeeld… soms zelfs aan het gedrag van onze kinderen.

God doet dit niet.

Onze invloed op social media, het getal op de weegschaal of de titels achter onze naam zijn voor God van geen enkele waarde. Wat voor God telt, is de toestand van ons hart. God houdt niet van de manier waarop wij indruk willen maken op elkaar en de manier waarop denken dat we God kunnen misleiden met ons ‘opgeruimde’ uiterlijk. God ziet alles en omdat Hij van ons houdt, is de toestand van ons hart belangrijk voor Hem.

“Want waar het hart vol van is, daarvan spreekt de mond.” Lucas 6:45

De geschiedenis toont het ons keer op keer… we kunnen maar een poosje verbergen wat er in ons hart leeft. Uiteindelijk zal zich aan de buitenkant openbaren waar ons hart vol van is.

Daarom moet ons gebed ook zijn “Schep in mij een rein hart, o God…” Psalm 51:12. Als kinderen van de Koning der Koningen moeten wij van ons afschudden dat het belangrijk is hoe evenwichtig we er aan de buitenkant uitzien. Het is een giftige gedachte. Niets is minder waar. Wij moeten juist leren onszelf en elkaar door Gods ogen te zien en zo misschien de ‘Davids’ in ons leven een kans te geven.

Misschien heb je het gevoel zelf zo’n ‘David’ te zijn, en ben je keer op keer over het hoofd gezien, omdat je niet aan de uiterlijke vereisten voldeed. Misschien ben je op een verlaten veld achtergelaten om stinkende schapen te hoeden en heb je het gevoel onzichtbaar te zijn voor de wereld. Als dat het geval is, luister dan goed… jouw werk is belangrijk en God ziet jou. Juist in die onzichtbare jaren worden toekomstige koningen en koninginnen het meest door God gevormd. Laat God je trainen. Leer op Hem te vertrouwen op de plek waar Hij je heeft gesteld en dien Hem met heel je hart op je huidige plaats. Eer God op het ‘trainingsveld’ waar Hij je heeft geplaatst en leer Hem lief te hebben met heel je hart, gedachten en ziel! Je weet nooit waarop God jou aan het voorbereiden is en hoe jij Hem zal dienen!

Houd moed, lieve vriendin, God ziet jou. Jij bent voor Hem belangrijk. Laat je hart niet in gevaar komen! Wijd het aan Hem toe en ik bid dat Hij je zal geven waar het naar verlangt!

Laten we praten: Wie kan jij vandaag bemoedigen en helpen te beseffen dat jij hen ziet en God ook?

Heb God Groots Lief,

Gerelateerde bijbelstudies

Ontvang meldingen van nieuwe blogs

Meest recente